Hiperszonikus ballisztikus rakétát épített Irán

A hadsereg úgy véli, évtizedekig nem lesz olyan technológia, amely elbánik vele.

Irán a hangsebességnél legalább ötször gyorsabb, összetett röppályán repülni képes rakétákat épített – számolt be az iráni Forradalmi Gárda bejelentéséről az MTI. A helyi média szerint a fegyvert Amír Ali Hadzsizadeh tábornok mutatta be és elmondta, a rakéta képes ki- és belépni a légkörbe, áthatolni minden fejlett rakétaelhárító rendszeren és ezeket célba is tudja venni.

Évtizedekig nem lesz olyan technológia, ami elbánik az új hiperszonikus ballisztikus rakétákkal – mondta a katonai vezető a fegyverekről, amelyek teszteléséről korábban nem érkezett jelentés. A nemzetközi szankciók és embargók ellenére Irán az elmúlt években komoly hadiipart fejlesztett, amely több szakértő szerint is aggodalomra adhat okot.

Múlt héten Irán az első háromfokozatú űrhajóhordozóját, a Gaem 100-at tesztelte, az akciót az Egyesült Államok destabilizálónak nevezte, ugyanis szerintük a műszer alkalmas lehet nukleáris robbanófejek szállítására is.

Korábban Oroszország, Észak-Korea és az Egyesült Államok jelentette be, hogy hiperszonikus rakéták építésén dolgozik. Idén márciusban az ukrajnai háborúban orosz közlések szerint be is vetették a Kinzsál nevű fegyvert, majd augusztusban Moszkva úgy döntött, Kalinyingrádba is telepítenek ballisztikus rakétákat.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221110_Hiperszonikus_ballisztikus_raketat_epitett_Iran

Részvény: