Hidat robbantottak az ukránok Bahmutnál

Egy donyecki hírportál értesülése szerint az ukrán fegyveres erők hétfőn felrobbantottak egy hidat Bahmut közelében, ami annak lehet a jele, hogy Ukrajna a csapatok kivonását és a hónapok óta hevesen ostromlott kelet-ukrajnai város feladását készíti elő.

Az ukrán erők egyelőre tagadják, hogy el akarnák hagyni a várost, annak ellenére, hogy a hat hónapja zajló harcok miatt a hírek szerint egyre szűkösebbek a készleteik.

Oroszország a jelek szerint minden erejével Bahmut elfoglalására összpontosít, hogy még a háború egyéves évfordulója, február 24-e előtt magához ragadja az ellenőrzést a város felett.

A város elfoglalása az elmúlt félév kudarcai után új lendületet adhat az orosz offenzívának, és alapot jelenthet a soron következő két nagyobb ukrán ellenőrzésű városért folytatott harchoz.

Az orosz erők jelenleg Bahmut északi és déli részét tartják megszállva, és úgy próbálják legyőzni az ukrán erőket, hogy folyamatosan gyalogos katonák tömegével árasztják el az ukrán frontvonalat.

Az ukrán hadsereg által közzétett drónfelvételek, valamint a dél-oroszországi temetők súlyos orosz emberveszteségről árulkodnak.

Az oroszok Bahmutnál inkább az emberállományra támaszkodnak, mint a páncélozott járművekre

– mondta Szerhij Csereváty, az ukrán erők keleti szóvivője.

Az ukrán Telemaraton vasárnapi műsorában elmondta, hogy az oroszok kis taktikai csoportokkal próbálnak közel kerülni az ukrán csapatokhoz és közelharcba bocsátkozni velük – nem kockáztatva nehéz fegyverzetük, tartva a jelenlegi időjárási körülményektől és az ukrán haderő célzóképességétől.

Ukrajna és nyugati szövetségesei az elmúlt héten azt állították, hogy Oroszország máris új offenzívába kezdett a kontaktvonalon túl, hogy még tavasszal érkező, újabb nyugati fegyverszállítmányok előtt területeket szerezzen.

Forrás:(The Guardian)

Részvény: