Hiába az orosz döntés, olcsóbb lett az olaj

Több mint egy százalékkal csökkent a Brent olajfajta jegyzése hétfő reggel, miután pénteken több mint két százalékkal drágult Oroszországnak arra a bejelentésére, hogy márciusban visszafogja az olajtermelését.

Hétfőn fél hétkor az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 1,05 százalék (91 cent) csökkenéssel, 85,48 dolláron állt.

A Brent árának alakulása az elmúlt hónapban
A Brent árának alakulása az elmúlt hónapbanKép: TradingView

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pénteken azt mondta újságíróknak, hogy országa márciusban napi 500 ezer hordóval kívánja csökkenteni az olajkitermelést. Az illetékes kijelentette: jelenleg minden kitermelt kőolajat sikerül eladni, de mint mondta, Moszkva a korábbi ígéretéhez híven nem ad el kőolajat mostantól azoknak az országoknak, amelyek közvetlenül, vagy közvetve ragaszkodnak a február elejétől bevezetett árplafonhoz. Emiatt csökkenteni kell a termelést márciustól – mondta pénteken Alekszandr Novak, aki egyben hangsúlyozta, hogy Oroszország a továbbiakban a piaci helyzet alakulása alapján dönt a termelésről.

Oroszország olajtermelése alig változott az elmúlt hónapokban, napi 9,8-9,9 millió hordó volt.

A miniszterelnök-helyettes szerint februárban is ezen a szinten várható.

A G7-országok, Ausztrália és az EU árplafont vezetett be december 5-től az Oroszországból származó kőolajjal, illetve az EU február 5-től az olajtermékekkel szemben. A kőolaj esetében a limitár hordónként 60 dollár, a benzin és a gázolaj esetében hordónként 100 dollár, a fűtőolajnál pedig hordónként 45 dollár.

Rebecca Babin, a CIBC Private Wealth US vezető kereskedője szerint az elemzők többsége már beárazta annak lehetőségét, hogy az idén napi 700-900 ezer hordóval csökken az orosz olajtermelés. Úgy vélte továbbá, hogy a legfontosabb tényező, amely kimozdíthatja az árakat a jelenlegi szintekről, a kínai kereslet alakulása lesz.

A Brent ára a múlt héten 8,1 százalékkal emelkedett.

Forrás:https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/hiaba-az-orosz-dontes-olcsobb-lett-az-olaj.767341.html

Részvény: