Hiába a magas infláció, gyorsan nő a költségvetés hiánya

Az augusztust 2872,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az államháztartás központi alrendszere – adta hírül a pénzügyi tárca.

Idén a nyolcadik hónap végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 2872,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ez azt jelenti, hogy az augusztusba újabb 236 milliárd forintos deficitet termelt a büdzsé.

Ezen belül a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el augusztus végére – jelentette gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

A tárca beszámolója alapján a költségvetés kiadásai közül – többek között – magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3152,9 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1436,3 milliárd forintot fordított a kormány augusztus végéig.

A jelenleg érvényes előírások szerint az államháztartási hiánycél 2022 egészére 3 152,7 milliárd forint.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/aht-hiany-deficit-pm-koltsegvetes.759392.html

#áht #költségvetés #hiány #deficit #pm #államháztartás #államháztartási_hiány

Részvény: