Herszont lőtték hajnalban az oroszok, Zelenszkij szerint most kezdődnek az igazi harcok

Három napon belül másodszor támadtak napkelte előtt az oroszok, egy áldozata volt a találatoknak.

Légitámadás érte hétfő hajnalban a herszoni régiót, a csapásokban egy ember meghalt és huszonöt – köztük három gyerek – megsérült, írja a BBC.

A lap szerint ez a második hajnali támadás három napon belül, az ukránok állítása szerint 18-ból 15 rakétát sikerült hatástalanítani becsapódás előtt. A fő célpont Pavlohrad városa volt Dnyipropetrovszk megyében, az oroszok állítása szerint vasúti infrastruktúrát és üzemanyagraktárakat ért a találat. A támadásban 19 háztömb, 25 magánlakóház, 6 iskola és óvoda, illetve 5 bolt is megsérült. Hajnalban Kijevben is megszólaltak a szirénák, azonban az ukrán hadseregnek sikerült elhárítania a légicsapást.

Ukrajna hamarosan készen áll arra, hogy ellentámadást indítson – erre utalt Volodimir Zelenszkij vasárnapi beszéde is, amelyet egy katonai bázison mondott, miközben kitüntetéseket osztott ki. „Az igazi harcok most kezdődnek. Fel kell szabadítsuk országunkat és népünket az orosz rabszolgaságból” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy nem várhatják meg, hogy minden nyugati harci eszköz megérkezzen, minél hamarabb el akarják indítani az ellentámadást.

Ezzel kapcsolatban Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner csoport vezetője is megszólalt. Azt állította, az ukránok május 15-én indulhatnak meg, ekkorra szárad fel annyira a talaj, hogy tudjanak rajta haladni. A zsoldoshadsereg vezetője, aki a hónapok óta tartó bahmuti harcokban vezeti a megszálló erőket, azonban súlyos üzenetet küldött Moszkvába is: naponta 80 ezer lövedékre lenne szükségük és mindössze 800-at kapnak, és ha ez nem változik, fel kell adniuk a várost, vagy mind meghalnak a küzdelmekben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230501_Herszont_lottek_hajnalban_az_oroszok_Zelenszkij_szerint_most_kezdodnek_az_igazi_harcok

Részvény: