Herszon orosz vezetője: 60 ezer embert evakuálnak a régióból

Hajókkal fogják átszállítani a civileket a Dnyeper bal partjára, majd különböző orosz régiókba viszik őket.

A következő hat napban nagyjából 50-60 ezer ember evakuálását tervezik az oroszok Herszon régióból az ukrán ellentámadás miatt – közölte Vlagyimir Szaldo, a megszállt régió Oroszország által beiktatott vezetője szerdán a The Guardian szerint.

Szaldo azt mondta, a hatóságok a Dnyeper bal partjára költöztetik a civileket, hogy „biztonságban legyenek”, amíg a harcok folynak.

Ma reggel végighajtottam a regionális központon. Semmi sem utalt arra, hogy feszült lenne a helyzet, de amikor megérkeztem a folyami kikötőhöz, láttam, hogy a hajók várakoznak tele emberekkel, akik készen állnak arra, hogy a folyó túloldalára menjene – mondta. Arról is beszélt, hogy napi 10 ezer embert fognak elszállítani, Oroszország egyes régióit pedig felkészítették az emberek befogadására. Szaldo szerint az elmúlt két napban már több mint 5000 ember hagyta el Herszon városát.

Az oroszok helyzete a régióban meglehetősen nehéz, Szergej Szurovikin az ukrajnai hadjárat egységes parancsnokságának vezetője kedden azt mondta, nem kizárt, hogy nehéz döntéseket kell majd meghoznia. A tábornok szerint az ukránok célzott csapásokat mérnek az infrastrukturális létesítményekre és lakóházakra. HIMARS-rakéták rongálták meg az antonovkai hidat és a kahovkai hőerőmű töltését, amelyeken a forgalom leállt. A csapások következtében akadozik az élelmiszer-, ivóvíz- és áramellátás is – tette hozzá.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221019_herszon_orosz_evakualas_dnyeper

Részvény: