Hernádi Zsolt: Az oroszországi nyersanyagoknak a legtermészetesebb piaca Európa

A Mol elnök-vezérigazgatójától megkérdezték, hogy szerinte mit tett Magyarország azért, hogy a lehetőségeihez képest távol maradjon az Ukrajnát lerohanó Oroszországtól.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mit tett Magyarország azért, hogy távol maradjon a háborús agresszor Oroszországtól, annyit felelt, hogy a magyar kormány elérte, hogy „stabilizálja” a helyzetet, vagyis hogy ne azonnali és ne nagyon súlyos hatású legyen Magyarországon az olajszankció.

Szerinte az, hogy éppen mi kerül szankcionálásra, azon is múlik, hogy mekkora lobbiereje van annak az országnak, amelynek egy adott orosz nyersanyagra szüksége van. Példaként felhozta, hogy az LPG, vagyis a likvid propán-bután gáz azért nincs a szankciós listán, mert az a nagyobb, gazdaságilag meghatározó országoknak egyszerűen nem érdekük.

„Az európai piac importjának a 80 százaléka Oroszországból jön mind a mai napig” – fogalmazott.

Hernádi Zsolt abban is hisz, hogy előbb-utóbb vége lesz a háborúnak, és utána az is eszébe jut, hogy

Oroszország Európa része és „az oroszországi nyersanyagoknak továbbra is a legtermészetesebb piaca az európai piac.”

Hernádi Zsolt szerdán a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadást, ahol a kormányzati beavatkozásáról beszélt az energetikába. Azt mondta, hogy az ársapka és az extraprofitadó nem segítik az energiavállalatokat abban, hogy megtakarítsanak, így mielőbb véghez tudják vinni a zöld átállást; a rezsicsökkentés pedig elhiteti az emberekkel, hogy az energia olcsó, ezért aztán nem is fognak belőle kevesebbet használni.

A cégvezető később a Mol közgyűléséről is üzent a kormánynak, szerinte az energiaválságból való kiút csak piaci alapon történhet meg, előbb vagy utóbb vissza kell térni a piaci normákhoz.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230428_Hernadi_Zsolt_Az_europai_piac_LPGimportjanak_a_80_szazaleka_Oroszorszagbol_jon_a_mai_napig

Részvény: