Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét

Ukrán mérnökök az elmúlt néhány napban helyreállították a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét, amelyek tüzérségi támadásban rongálódtak meg – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). “A három vezeték egyike, egy 750/330 kilovoltos vezeték jelenleg ellátja az erőművet a hűtéshez és más biztonsági feladatokhoz szükséges árammal” – áll az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete közleményében.

Európa legnagyobb atomerőművének hat reaktora jelenleg “hideg leállított állapotban” van, de így is van elektromos áramra szüksége az alapvető biztonsági feladatok ellátásához. A javítási munkálatoknak köszönhetően sikerült az erőmű dolgozóinak otthont adó Enerhodar város egyes részeiben bekövetkezett áramszünetet is megszüntetni.

A fejlemények ellenére a szervezet főigazgatója, Rafael Grossi ismételten hangsúlyozta, hogy továbbra is veszélyes a helyzet az orosz ellenőrzés alatt lévő, ukrán személyzet által üzemeltetett és háborús övezetben található létesítmény helyzete. – Az elmúlt napokban nem történt támadás az erőmű közvetlen környezetében, távolabb viszont igen – tette hozzá. Az atomerőmű négy külső áramvezetéke üzemen kívül van, nem szolgáltat elektromos energiát a háztartásoknak, gyáraknak és más létesítményeknek.

A helyzet megoldása érdekében a főigazgató konzultációkat kezdeményezett az érintett felek között a nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozása érdekében a létesítmény körül. Szeptemberben a NAÜ állandó megfigyelő csoportot létesített az atomerőműben, miután a szervezet szakértői a főigazgató vezetésével a helyszínre látogattak.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/14/orosz-ukran-haboru-elo-percrol-percre-ismet-aram-alatt-van-a-zaporizzsjai-atomeromu/#0634

Részvény: