Helikopter-szerencsétlenség Iránban: magas rangú politikusok halála, amit mindenki a maga javára fordít

Sok kérdést vet fel a külföldi médiában az a helikopter-baleset, amelyben Ibrahim Raisi iráni elnök, Huszein Amir Abdullahian külügyminiszter és kíséretük életét vesztette. A török lap megjegyezte, hogy három tisztviselőket szállító helikopter repült, és csak a Raisi helikoptere zuhant le. Az is meglepő, hogy a két másikkal konvojban mozgó helikoptert órákig nem találták.

A kiadvány szerint a keresésben segíteni érkezett török Bayraktar Akinci drón az első 45 percben nem talált semmit, pedig Raisi helikopterének útvonalát követte. Kiderült azonban, hogy repülés közben elvesztette irányát, és messze esett a jóváhagyott útvonaltól.

Ráadásul a repülés előtti utolsó pillanatban megváltozott a helikopter utasainak listája. A tervek szerint Abdullahian külügyminiszter és Malik Rahmeti a Tabriz kormányzója együtt utazna a 2-es számú helikopteren. Az utolsó pillanatban a Forradalmi Gárda tábornoka, valamint vallási vezető Ali Hamenei tabrizi képviselője, Mohammad Ali al-Hasem egy másik helikopterre szállt.

A pilótákat, akiknek Raisi elnököt haza kellett volna szállítaniuk, először a Forradalom Gárdája repülőszemélyzetéből toborozták, de aztán valamiért a hadsereg pilótáira cserélték őket. Valamint az új orosz gyártású helikopterek helyett valamiért egy 30 éves American Bell 212-t választottak. Iránban, amely az embargó miatt nem tud repülőgépeket és alkatrészeket vásárolni, gyakran előfordulnak ilyen balesetek a régi légijárművek használata miatt. Török kiadványok szerint az iráni fegyveres erőknek 10 ilyen helikoptere van. Emellett a helikoptert nem csak szabványos GPS-modullal és transzponderrel szerelték fel, hanem egy speciális rendszerrel is, amely 72 órás jel folytonosságot biztosít. A helikopter-szerencsétlenséghelyét azonban nem sikerült megállapítani.

Raisi múlt vasárnapi halála véget vetett az egyre erősödő találgatásoknak, hogy leváltja-e a 85 éves Ali Hamenei ajatollah legfelsőbb vezetői pozícióját, akinek egészségi állapotát régóta intenzíven vizsgálják. A keményvonalas iráni elnök tragikus sorsa azonban nem változtatja meg az iráni politika irányát, és nem rázza meg jelentős mértékben az Iszlám Köztársaságot. De halála próbára teszi a rendszer egészét, amelyben a konzervatív keményvonalasok uralják a kormányzat összes ágát, választottak és kinevezettek közül egyaránt.

Visszatérve azonban a helikopter-szerencsétlenség okára, a hivatalos Irán a katasztrófa fő változatát a helikopter műszaki hibájaként ismerte el. Ibrahim Raisi iráni elnök halála véget vet Ali Hamenei iráni legfelsőbb vallási vezető több évtizedes projektjének, amelynek célja, hogy Raisit előkészítse az Irán következő legfelsőbb vezetőjének állására.

Ali Hamenei “hatalmas energiát és időt fektetett”Raisi felkészítésébe az elmúlt években – beleértve a kulcspozíciókba való kinevezését és a 2021-es elnökválasztás irányítását, hogy biztosítsa győzelmét. Ezért Raisi halála “megrázkódtatást jelent az iráni kormány mindennapi irányítása és a Hamenei rezsim hosszú távú stratégiája számára egyaránt” – állítja az ISW.

Az elkövetkező napokban és hetekben az iráni rezsimnek több betöltetlen kulcspozíciót is be kell töltenie. Ez betekintést nyújthat abba, hogy Hamenei és más iráni hatalmi frakciók hogyan látják az utódlást Raisi halála után. A legfelsőbb vezető megválasztásáért felelős, rezsim által ellenőrzött testület, a Szakértői Tanács május 21-én választja meg vezetőségét. Ebben a testületben van egy elnök és egy alelnök, jelenleg betöltetlen pozíciók. Raisi eddig a Tanács alelnöke volt. A parlament május 27-én új házelnököt is választ. Emellett Iránban június 28-án elnökválasztást is tartanak.

Összegezve mindazt, ami történt, fel kell ismerni az emberi tényező mély alábecsülését, amely sokkal erősebben befolyásolja a világrendet, mint azt általában hiszik. Nincs értelme összeesküvések és titkos tervek „nyomait” keresni, mert ez csak találgatásokhoz vezet, amelyek súlyosbítják a helyzetet a diplomáciai színtéren.

Irán most az emberi mulasztás következményeivel néz szembe, amely a világ egyik legkiszámíthatatlanabb ereje.

Részvény: