Hazaárulás miatt emeltek vádat Oroszországban egy ellenzéki újságíró ellen

Ügyvédje szerint Vlagyimir Kara-Murza nem fogja elismerni bűnösségét.

Vádat emeltek hazaárulás miatt Vlagyimir Kara-Murza (képünkön) Kreml-kritikus ellenzéki újságíró ellen Oroszországban – közölte csütörtökön védője, Vagyim Prohorov. Prohorov szerint Kara-Murza ellen azért emeltek vádat, mert külföldi szerepléseiben bírálta az orosz vezetést.

„Védencünk ellen hazaárulásért emeltek vádat három eset miatt, amik során nyilvános rendezvényeken bírálta az orosz vezetést Lisszabonban, Helsinkiben és Washingtonban” – mondta az ügyvéd. Prohorov azonban hozzátette: Kara-Murza nem fogja elismerni bűnösségét.

A nyomozók úgy vélik, a férfi hosszabb ideje együttműködött egy NATO-tagországgal. A Kommerszant című gazdasági lap az RT orosz állami televízió pedig arról számolt be, hogy „Kara-Murza éveken át Oroszország biztonsága ellen irányuló segítséget nyújtott NATO-tagállamok szervezeteinek, és ezért havonta mintegy 30 ezer dolláros díjazásban részesült”.

Oroszországban akár húsz év börtönnel is büntethetik az államtitoknak minősülő értesülések megosztását egy külföldi állammal, az ellenség oldalára való átállást,

valamint az Oroszországi Föderáció biztonsága ellen irányuló, idegen országnak nyújtott pénzügyi, műszaki-technikai, konzultációs vagy egyéb segítség nyújtását. Júliusban egy másik büntetőeljárás is indult Kara-Murza ellen, amiért több éven át az Oroszországban nem kívánatosnak minősített Nyílt Oroszország nevű mozgalom koordinátora volt.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221006_hazaarulas_oroszorszag_ellenzeki_ujsagiro

Részvény: