Hatezer ukrán gyerek kerülhetett orosz átnevelőtáborokba

Legalábbis ezt állítja a Conflict Observatory jelentése, amit a Unian hírügynökség ismertetett. A jelentés szerint az orosz–ukrán háború kitörése óta az orosz kormány legalább 6000 ukrán gyermeket költöztetett át a megszállt Krím-félszigeten és Oroszországban működő, úgynevezett átnevelő és örökbefogadó központokba. A jelentésben az áll, hogy a Yale School of Public Health Bölcsészettudományi Kutatólaboratóriuma 43 olyan intézményt azonosított, amelyekben 2022. február 24-e után Ukrajnából származó gyermekeket tartottak fogva.

Az adatok azt mutatják, hogy a táborok többségében oroszbarát átnevelés zajlik, sőt, néhány táborban katonai kiképzést is tartottak a gyerekeknek

– állítja a jelentés. A kutatóintézet mintegy 6000 ukrajnai – életkorukat tekintve négy hónapostól 17 éves korig érintett – gyermekről gyűjt információkat, akiket az Ukrajnát ért orosz invázió kezdete óta táborokban és más intézményekben tartottak fogva, az utolsó kitelepítések idén januárban történtek.

A vizsgálat során azonosított legtávolabbi tábor az orosz távol-keleti Magadan régióban található, nagyjából 3900 mérföldre Ukrajna és az Oroszország határától. A magadáni tábor háromszor közelebb van az Egyesült Államokhoz, mint az ukrán határhoz – olvasható a jelentésben.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/15/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-putyin-moszkva/#hatezer-ukran-gyerek-kerulhetett-orosz-atnevelotaborokba

Részvény: