Határellenőrzést vezetnek be Szlovákiában, a katonaság is kivonul

Május 24-től június 8-ig ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést a Szlovákia és Ausztria, Magyarország, Lengyelország, illetve Csehország közötti határátkelőhelyeken, valamint a nemzetközi reptereken.

Az intézkedést a Pozsonyban rendezendő Globsec konferencia résztvevőinek biztonsága érdekében léptetik életbe – írja a Felvidek.ma.

Az ellenőrzés meggyorsítása érdekében minden határátkelőhelyre érkezőnek ajánljuk, hogy előre készítse ki az iratait ellenőrzésre. A Szlovák Köztársaság és az Európai Unió polgárai számára ehhez elegendő a személyazonossági igazolvány, a többieknek pedig útlevélre, esetenként egyéb iratokra van szükségük, melyek feljogosítják őket a Szlovákia területén való tartózkodásra”
– közölte a szlovák belügyminisztérium.

A Globsec nemzetközi biztonsági konferencián május 29-től 31-ig jelentős politikai és közéleti személyiségek vesznek részt Európából és a nagyvilágból. Az ideiglenes határellenőrzés bevezetésével elsődleges kontrollt biztosítanak a közrendet esetlegesen veszélyeztető egyének kiszűrésére.

A határellenőrzésnél a belügyminisztérium az aktuális veszélyeztetettség mértékéből indul ki, és azt csak a legszükségesebb időre korlátozza. A rendőrség úgy végzi az ellenőrzéseket, hogy a belső határokon a lehető legkevesebb időt vegyen igénybe az ellenőrzés – hangsúlyozta a tárca. Ebben a rendőrség mellett a katonaság is közreműködik, a rendőrséget erre a célra 150 katona erősíti.

A lengyel, cseh, osztrák és magyar szárazföldi határt az ellenőrzések visszaállításának idején csak a kijelölt határátkelőhelyeken lehet átlépni. Ez alól kivételt csak a mentőegységek, a mezőgazdasági területeken és erdei terepen munkát végző személyek, vadászok és halászok képeznek tevékenységük céljából a belső határtól számított öt kilométeren belül.

A nemzetközi légi és vasúti közlekedést ezzel összefüggésben semmilyen módon nem korlátozzák.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/hatarellenorzes-szlovakia-biztonsagi-konferencia-kozlekedes-globsec.771575.html

Részvény: