Hatalmas összeget tett be a Moszkvából Budapestre költöző milliárdos egy magyar vagyonkezelő alapítványba

Egy Moszkvával jó viszonyt ápoló olasz üzletember története mutatja, hogy az Orbán-kormány által kitalált vagyonkezelő alapítvány nemcsak a leggazdagabb magyarok, hanem külföldi milliárdosok számára is vonzó konstrukció lett.

Tavaly december 22-én jegyezték be az Arimatheai József Vagyonkezelő Alapítványt, amelynek az olasz Vincenzo Trani az alapítója – szúrta ki az Mfor. Bírósági papírok szerint az alapítványba mintegy 55 milliárd forintnak megfelelő eurót, illetve a Mikro Kapital Group részvényeit tették bele, a Mikro Kapital Hungary Kft. egyik ügyvezetője pedig Vincenzo Trani, a másik az orosz Valeria Elfimova.

A Luxemburgban bejegyzett anyacég – melynek Kahasztánban, Fehéroroszországban, Oroszországban, Moldovában és Svájcban is vannak érdekeltségei -, innovatív mikrofinanszírozási és hatásfinanszírozási szolgáltatásokat nyújt. A magyar leánycég saját tőkéje 55,3 milliárd forint volt 2022-ben.

Az olasz üzletember korábban ismert volt az olasz-orosz kereskedelmi kamara elnökeként, aki az olasz kormány ellenzése ellenére is egyeztetett Putyinnal. A több mint kétórás megbeszélésen a Kreml közlése szerint a moszkvai kormány több tárcavezetője is részt vett, közöttük a pénzügyi, az ipari és kereskedelmi, az energetikai miniszter, valamint a kőolajipari cég, a Rosznyefty első számú embere, Igor Szecsin.

Traniról az Mfor most azt írja, hogy számos üzleti érdekeltsége van Oroszországban. Korábban ott is élt, de 2022 nyarán új lakcíme lett Budapest belvárosában.

Ami a Magyarországon gründolt vagyonkezelő alapítványát illeti, annak hivatalosan az alábbi célkitűzései vannak:

  • Az alapító által rendelt vagyon hosszú távú kezelése, az ebből származó jövedelemből az alapító okiratban megjelölt feladatok megvalósítása.
  • A keresztény egyházak bármely felekezetéhez tartozó papok, szerzetesek, apácák, egyházi és világi misszionáriusok és hitoktatók bármely országban végzett tevékenységének, karitatív jellegű projektjeinek, valamint oktatásának támogatása.

Borítóképünkön Vincenzo Trani Wikipediáról származó fotója látható.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240301_Hatalmas_osszeget_tett_be_a_Moszkvabol_Budapestre_koltozo_milliardos_egy_magyar_vagyonkezelo_alapitvanyba

Részvény: