Három év börtönt is kaphat ezután valaki Törökországban, ha olyat ír ki a netre, ami nem igaz

Sokak szerint a törvénymódosítás veszélyt jelenthet a szólásszabadságra.

A török parlament csütörtökön vitatott törvénymódosítást fogadott el arról, hogy a jövőben három évig terjedő börtönnel sújthatják a hamis információkat terjesztő újságírókat és közösségimédia-felhasználókat.

A vonatkozó törvénytervezetet májusban terjesztette be a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Csütörtökön az AKP és a vele közösen kormányzó Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) a parlamenti többség birtokában megszavazta a törvényt, amely bírálói szerint veszélyt jelenthet a szólásszabadságra.

A legtöbb vitát a 29. cikkely kavarta, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Törökország bel- és nemzetközi biztonságával, a közrenddel, vagy az egészségüggyel kapcsolatos hamis hírek terjesztését, ha annak célja közaggodalom, félelem vagy pánik keltése.

Erdogan azzal érvelt, hogy a törvény a nemzetbiztonsági, illetve globális biztonsági fenyegetést jelentő, félrevezető és hamis hírek elleni harcot szolgálja.

Törökországban jövőre elnökválasztás lesz, amelyen Erdogan ismét indulni készül. Kormánypártja népszerűsége azonban a magas infláció és a pénzügyi válság miatt megcsappant.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221014_torvenymodositas_torokorszag_kozossegi_media_ujsagiro_hamis_informacio

Részvény: