Harkivot lövik az oroszok, de a britek szerint tavaly február óta nem vesztettek ennyi katonát – háborús hírek

Az orosz-ukrán harcok Donyeck régióra és Harkivra koncentrálódnak, a Nyugat további haditámogatásokon vacillál.

Az offenzíva első hete óta nem vesztett annyi katonát Oroszország egységnyi idő alatt, mint az elmúlt két hétben – állítja a brit hírszerzés.

A Védelmi Minisztérium a Twitteren közölte, hogy bár az ukránok statisztikáinak módszertanát nem tudják ellenőrizni, világos trend látszik kirajzolódni az elesett orosz katonák számáról szóló kimutatásokból. E szerint az elmúlt héten átlagosan naponta 824 orosz megszálló halt meg, ami négyszerese a nyári adatoknak. A britek szerint ennek hátterében az orosz haderő képzetlensége és koordinálatlansága állhat, bár hozzáteszik, ez idő alatt az ukránok is sok embert veszítenek.

A harcok a hétvégén Harkivban és a donyecki régióban folytatódtak. Előbbi várost szombat este három rakétatalálat érte, a város kormányzója szerint az infrastruktúra erősen sérült, az áldozatok száma egyelőre nem ismert.

Az ukrán erők jelenleg védekezni kényszerülnek a donyecki frontvonalon, beleértve az ostrom alatt álló Bahmutban. Míg a harcok Vuledár és Marjinka városáért zajlanak, addig a Wagner csoport azt állítja, bevette Kransza Hora települését, ám a zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elismerte, hogy ellenállásba ütköznek és akár két évbe is telhet Oroszországnak, mire beveszik Kelet-Ukrajnát. Az orosz külügy azt állítja, hajlandó tárgyalni Ukrajnával, de csak akkor, ha az előfeltételek nélkül ül az asztalhoz. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint erről szó sem lehet.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szombaton Lloyd Austin amerikai kollégájával egyeztetett a legégetőbb légvédelmi és tüzérségi kérdésekről, utóbbi pedig kifejezte, hogy Amerika kitart Ukrajna támogatása mellett. Az ukrán vezetés ragaszkodik ahhoz, hogy harcirepülőket is kapjon a támogatás részeként, Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap azonban a BBC-nek arról beszélt, hogy az F-16-os gépek küldése nagyon nehéz döntés és feladat.

Forrás:(Guardian)

Részvény: