Harctéri robotokat tesztelt a magyar hadsereg, mesterséges intelligencia irányítja őket

A német ARX Robotics nevű startup céget 2022-ben alapították meg a németek azzal a céllal, hogy felkészítsék a NATO-t a robotokkal vívott eseteges háborúkra.

A NATO Innovációs Alapja (NATO’s Innovation Fund, NIF) 9 millió eurós, vagyis mintegy 3,5 milliárd forintos befektetéssel szállt be a német ARX Robotics nevű startup cégbe, ami a harcterekre fejleszt önjáró robotokat. A szerkezet úgy néz ki, mintha miniatűr tankok lennének, fegyvere azonban egyiken sincs. A fő feladatuk a felderítés, a sérültek szállítása, valamint az aknák keresése.

Az ARX eddig négy különböző fejlesztéssel állt elő – írja a The Next Web. A legnagyobb legfeljebb 500 kilogrammnyi katonai felszerelés, vagy épp sérült személyek szállítására képes, míg egy másik drónokat szállít a harctér közvetlen közelébe.

A beszámoló szerint a robotok moduláris felépítésűek, az összeszerelésükhöz pedig nem kellenek szerszámok, így a katonák pillanatok alatt összerakhatják azokat. A gépek képesek kommunikálni egymással, az önvezető módnál pedig mesterséges intelligenciát használnak a közlekedésre. A katonák azonban szükség esetén távolról átvehetik a robot irányítását.

Marc Wietfeld, az ARX vezérigazgatója szerint a nyugati demokráciák hadseregei egyelőre nincsenek felkészülve arra, hogy robotok vívják meg a jövő háborúit. Wietfeld ezért 2022-ben két német veteránnal, Stefan Röbellel és Maximilian Wieddel közösen megalapította az ARX-et. A cég eddig 12 robotot készített, amit az ukrán, az osztrák, a svájci és a német mellett a magyar fegyveres erők is teszteltek már.

A robotok 30 ezer és 150 ezer euró közötti áron mozognak, ez nagyjából 11,7 és 59 millió forint közötti árat jelenthet.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20240611_arx-robotics-onvezeto-robot-harci-robot-mesterseges-intelligencia

Részvény: