Halasztott fizetésben állapodott meg az MVM és a Gazprom

Az árak kilengése és az energiaellátás biztonsága érdekében két intézkedést jelentett be az MVM Csoport.

Halasztott fizetésben állapodott meg a téli időszakra az MVM Csoport és a Gazprom a világpiaci árak hatásának mérséklése céljából. A halasztott fizetés lehetőségének időszakos beemelése a szerződésbe növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát – közölte a magyar vállalat.

A közlemény szerint Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Az MVM Csoport azt is bejelentette, hogy földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakítja és fejleszti a jelenlegi gáztárolórendszert.

Az átalakítás érinti

  • az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a kapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél, 
  • az MVM csoport hajdúszoboszlói tárolóját is, ahol a társaság 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntött.

A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúra elemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia termelés megvalósítása.

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a szén-dioxid-tárolás lehetőségét is, annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű szén-dioxid-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel hozzájárulva Magyarország klímapolitikai céljainak eléréséhez.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20221003_mvm_gazprom_gazszallitas_fizetes

Részvény: