Halálos betegség terjed Európában, erre eddig nem volt példa

Az éghajlatváltozással a tigrisszúnyog által terjesztett betegség eseteinek száma is megnövekedett az öreg kontinensen.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint tavaly 130 Dengue-lázas esetet regisztráltak az EU-ban, szemben a 2022-ben jegyzett 71 esettel. A megbetegedések száma megugrott a közelmúltban Európa területén, az invazív szúnyogfaj pedig 13 országban ütötte fel a fejét.

Dengue-láz egy rendkívül erős ízületi fájdalommal társuló vírusos, potenciálisan halálos betegség, amit a tigrisszúnyog csípése terjeszt. A 2010 és 2021 közötti időszakban összesen 71 esetet jelentettek, épp annyit, amennyit összesen 2022-ben – írja az Euronews.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója szerint már most tapasztalható, hogy az éghajlatváltozás kedvezőbb feltételeket teremt az invazív szúnyogok számára.

A betegséget terjesztő szúnyogok korábban csak a trópusi övezetekben fordultak elő, mostanra azonban már Ausztria, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Málta, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovénia és Szlovénia területén is megtalálhatók.

Tavaly regisztrálták a valaha volt legtöbb Dengue megbetegedést a világban: több mint 80 országból mintegy 6,5 millió esetet jelentettek, amelyből 7300 eset volt halálos kimenetelű.

Ezektől a szúnyogoktól jobb, ha menekül

A tévhitek ellenére az itthon őshonos szúnyog fajok jóval veszélyesebb kórokozókat hordoznak magukban, mint invazív társaik. A pusztító nyugat-nílusi láz vírusának hordozása is többnyire az őshonos dalos szúnyoghoz köthető.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/europai-unio-dengue-laz-jarvany-tigris-szunyog.791332.html

Részvény: