Hajnali földrengés, rengeteg a török, szír halott

Sok épület összedőlt, az áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Törökország nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A katasztrófának sok halálos áldozata van. A legnagyobb rengés a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Cipruson és Libanonban is érezhető volt. Az eddigi adatok szerint a legnagyobb pusztítást követelő, földrengést 22, részben ugyancsak erős utórengés követte, írta az MTI.

Házak dőltek romba, sokan a romok alatt rekedtek. Az első reggeli összesítések szerint Törökországból 76 halálos áldozatot jelentettek, Szíria kormányerők kezén lévő részeiben 99 ember halt meg, a felkelők által ellenőrzött országrészből legkevesebb 20 halálos áldozatot jelentettek.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, a katasztrófa több tartományt érintett. Malatya tartományban 23-an meghaltak, 420-an megsérültek, 140 épület összedőlt. Ezt a tartomány kormányzója közölte az Anadolu hírügynökséggel. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt. Sanliurfa kormányzója tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Osmaniye tartományban öten vesztették életüket.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök közölte, azonnal kutató- és mentőcsapatokat küldtek az érintett területekre, azt reméli, mielőbb sikerül túljutni a természeti katasztrófán.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót.

Ezt egy gaziantepi túlélő mondta a Reuters hírügynökségnek.

Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben.

Szerinte Gaziantepben senki nem maradt otthon, mindenki autóba ült, igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

Szíria északi részén is több ház összedőlt. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk

– mondta egy damaszkuszi férfi a Reutersnek.
Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megad Törökországnak.

A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/06/hajnali-foldrenges-rengeteg-a-torok-szir-halott/

Részvény: