„Hagyni abba a nukleáris óra ketyegését”: újabb nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fenyegetés az Oroszország részéről

​Egy új nap – új nyilatkozatok Putyin „kedvenckutyájától”, Medvegyevtől. Naponta jelennek meg a Kreml atomfegyverek bevetésére irányuló felhívásai az orosz tömeges (és nem csak) bulvárlapokban. Ezúttal Dmitrij nem habozott utalni a „világvége órára”.

​Dmitrij Medvegyev felajánlotta Joe Biden amerikai elnöknek és Olaf Scholz német kancellárnak, hogy állítsák le az atomóra ketyegését. „Hagyon, hogy Biden és Scholz órakészítők megállítsanak egy időre az atomóra ketyegésében. Ehhez meg kell érteniük, hogy az ukrán óramutatójuk hosszú ideje berozsdásodott” – mondta a Biztonsági Tanács helyettes vezetője a RIA Novosztyinak arra a kérdésre válaszolva, hogy mit kell tenni az óra mutatójának visszamozdításához.

​Kedden korábban arról számoltak be, hogy a szimbolikus „végítélet óráján” a mutatók tíz másodperccel közelebb kerültek az „nukleáris éjfélhez”. Ahogy Rachel Bronson, a Bulletin of the Atomic Scientists elnöke kifejtette, a óramutatók új helyzete azt jelenti, hogy a „nukleáris apokalipszis pontjáig” 90 másodpercre van. Az óramutatók helyzetének megigazitásáról a magazin igazgatótanácsa hozza meg a döntést meghívott szakértők, köztük a Nobel-díjasok segítségével. Ezúttal elsősorban az Ukrajna körüli helyzet fényében döntöttek.

​Úgy tűnik, miért fenyegetik a világot, és különösen a NATO-t nukleáris fegyverekkel, ha az Oroszországra nézve sokkal nagyobb következményekkel jár, mint a Nyugatra nézve? A válasz nem nyilvánvaló, de fogalmilag régi. Csak Nixonnak, az USA 37. elnökének elnökségét kell megemlíteni. Az őrült elmélet lelkes híve volt. Ő és kormánya megpróbálta elhitetni az ellenséges kommunista blokk  vezetőivel, hogy Nixon irracionális és ingatag. Az elmélet szerint ezek a vezetők elkerülnék az Egyesült Államok provokálását, mert félnek a kiszámíthatatlan válaszától. Íme egy fontos idézet, amelyet Nixon intézett vezérkari főnökéhez, Harry Haldemanhez: „Az őrült elméletnek hívom, Bob. Azt akarom, hogy az észak-vietnamiak elhiggyék, elértem bárhová, hogy tegyek valamit a háború megállításáért. Csak azt mondjuk nekik: „Az isten szerelmére, tudtok, hogy Nixon a kommunizmus megszállottja. Nem tudjuk visszatartani, amikor dühös – és a kezét a nukleáris gombon tartja” , maga Ho Si Minh pedig két nappal később Párizsban volt, és békéért könyörgött.”

​Ennek az elméletnek a folytatását szinte minden nap látjuk a Kremlben. Putyin és csatlósai kijelentései a világ „nukleáris hamuvá” való átalakulásáról élénken gazdagítják a véres háború krónikáit.

​„Holnap a ramsteini NATO-bázison a főbb katonai vezetők megvitatják az új taktikát és stratégiát, valamint az új nehézfegyverek és csapásmérő rendszerek Ukrajnába szállítását. Ez pedig közvetlenül a davosi fórum után történt, ahol a fejletlen politikai látogatók mantraként ismételgették: A béke eléréséhez Oroszországnak veszítenie kell.” És ezek a szegények közül senkinek sem jut eszébe ebből a következő elemi következtetést levonni: egy nukleáris hatalom elvesztése egy hagyományos háborúban nukleáris háború kitörését válthatja ki. Az atomhatalmak nem veszítettek el nagy konfliktusokat, amelyektől sorsuk is múlik” – így jellemezte Dmitrij Medvegyev a nyugati világ konszolidációját az Oroszorshzág által Ukrajna ellen folytatott terror- és népirtó háború elleni küzdelemben.

​Dmitrij úr már magában is elégedetlenséget kelt Putyinban. Január elején került sor az Oroszország vezetőségének ülésére, ahol az európai gázárak csökkenése mellett (ezer köbméterenként 750 dollár alá került). Putyin megígérte, hogy Dmitrij Medvegyevet nevezi ki az oroszországi Hidrometeorológiai Központ élére, miután 2022 végére 5000 dolláros előrejelzést adott az európai gázárakról. Azt mondta, hogy nem viccel, ami magát Medvegyevet ijesztette meg, és szórakoztatta a találkozó résztvevőit.

​A Kremlnek mindig megvan a maga „udvari bolondja”, aki, mint egy papagáj a vállán, minden irányba kiabál az Oroszország jelentette veszélyről és a „baloldali Európáról”, ahol a keresztény hagyományok hanyatlóban vannak. Zsirinovszkij utálatos politikusának halála után a fáklyát ünnepélyesen átadták Oroszország fő alkoholistájának – Dmitrij Medvegyevnek, akinek minden esélye megvan arra, hogy a közeljövőben „politikai holttestté” váljon. Az, hogy lehetséges-e a „politikai” előtag nélküli lehetőség, csak magának Putyinnak a hangulatától függ, aki Sztálin belpolitikájának kiváló örököse lett.

Részvény: