Hadifogolycsere: az Oroszország szabotálja az ukrán katonák hazaküldésének folyamatát, és Kijev „szelektivitásáról” beszél

Margarita Szimonjan, a Kreml propagandistája egy bejegyzést tett közzé a Telegram csatornáján „az 500 hadifogoly listájával, akiket Kijev nem hajlandó elfogadni”. A poszt szövegében Szimonjan azt írja, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a teljes lista közül állítólag csak az Azov-ezred embereit választotta ki, és Kijev négy hónapja nem hajlandó hadifoglyokat cserélni.

Első pillantásra az átlagember számára minden nagyon egyszerű – van egy probléma, amely sürgős megoldást igényel, és az a hibás, aki késlelteti ezt a döntést. De ez csak első pillantásra van így. Az Oroszország és Ukrajna közötti hadifogolycserék kérdése rendkívül összetett és érzékeny, sok tényezőt figyelembe vevő alapos elemzést igényel.

Mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy etnikai magyar potenciális jelenléte a hadifoglyok orosz listáján jelentősen megváltoztatja a helyzetet. Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként minden bizonnyal aktívan részt fog venni állampolgára diplomáciai úton történő szabadon bocsátásának folyamatában.

Bogdan Ohrimenko Ukrajna Koordinációs KözpontjaTitkársága vezetőjének nyilatkozatai alapján világossá válik, hogy az Orosz Föderáció továbbra is egyoldalúan gátolja a hadifogolycserét. Oroszország szisztematikusan vádolja Ukrajnát a tétlenséggel és azzal, hogy nem hajlandó kicserélni a fogságba került katonákat és civileket. Tavaly azonban az ukrán fél megkereste az Orosz Föderációt azzal a javaslattal, hogy vegyes orvosi bizottságokat és Közös Koordinációs Központot hozzanak létre a hadifoglyok kezelésére egy semleges közvetítő államban. Az orosz fél továbbra sem reagált a Koordinációs Központ hivatalos javaslataira, és továbbra is egyoldalúan gátolja a hadifogolycserét. „Az orosz fegyveres erők nem tűzték ki célul katonáik visszatérését. Az orosz propagandagépezet nyíltan elhanyagolja az orosz katonaság érdekeit, és az ukrán védők családjainak érzelmeinek és érzéseinek folyamatos manipulálásához folyamodik. Minden nehézség ellenére a Koordinációs Központ továbbra is azon dolgozik, hogy az Orosz Föderációt befolyásoló mechanizmusokat találjon Ukrajna valamennyi állampolgárának visszatérése érdekében az orosz börtönökből” – áll az üzenetben.

Az 500 hadifogoly ukrán részre történő átadására irányuló javaslat a Kreml jóakaratának gesztusaként értékelhető. A valódi ok azonban nagy valószínűséggel az, hogy ezek a cserefoglyok nem jelentenek különösebb értéket Oroszország számára. Az orosz fél valószínűleg „kedvezőbb feltételeket” és a konfliktus további eszkalációját várja, hogy befolyást gyakoroljon Ukrajnára.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az ukrán fél szerint további 1000 ukrán katona tartózkodhat orosz fogságban. Oroszországban valamiért elfelejtették megemlíteni őket. Logikus, hogy mielőtt 500 fogoly cseréjét végrehajtaná a „mindenki mindenkiért” sémakeretében, Kijev kiváró megközelítést alkalmaz. Mert rossz taktika minden orosz hadifoglyot kicserélni azokra, akik a Kreml számára előnyösek.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Oroszország volt a teljes körű ellenségeskedés kezdeményezője, amely több ezer ember halálához, városok pusztulásához és a hadifoglyok nehéz helyzetéhez vezetett. Valójában az orosz vezetés tettei teremtették meg a jelenlegi válság minden előfeltételét.

Sőt, az sem zárható ki, hogy az Oroszország által fogva tartott hadifoglyok között több magyar állampolgár is lehet. És azt sem szabad elfelejteni, hogy Oroszország újraindította Harkov elleni offenzíváját, ami azt jelenti, hogy a potenciálisan etnikai magyarok (az ukrán oldalon harcoló) újra és újra fogságba eshetnek.

Végül érdemes ismertetni a foglyok fogvatartási körülményeit az Orosz Föderációban, amelyek számos bizonyíték szerint rendkívül nem kielégítőek és sértik a nemzetközi humanitárius jog normáit. Az ukrán katonák a rendelkezésre álló információk szerint kínzásnak, bántalmazásnak van kitéve, és egészségtelen körülmények között tartják őket. Ez komoly erkölcsi és jogi alapot ad Kijevnek arra, hogy kemény álláspontot képviseljen a csereügyben.

Ukrajna szövetségeseinek minden rendelkezésükre álló diplomáciai és szankciós eszközt be kell vetniük annak érdekében, hogy maximális nyomást gyakoroljanak Oroszországra, hogy feltétel nélkül engedjék szabadon az összes hadifoglyot. A nemzetközi humanitárius jog foglyokkal kapcsolatos megsértése az orosz vezetés még egy súlyos bűne az Ukrajna elleni provokálatlan agresszió során.

Részvény: