Hadgyakorlatot tartanak a kínaiak Tajvan körül, melynek célja a sziget fölötti ellenőrzés megszerzése

A kínai hadsereg közleménye szerint ezzel büntetik Tajvant, amiért egy veszélyes szeparatistát választottak elnöknek.

A Tajvan körüli hadgyakorlat célja, hogy tesztelje a képességeinket a sziget fölötti ellenőrzés megszerzésére – idézi a CNN a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg közleményét.

Ez a legnagyobb hadgyakorlat, amit a kínaiak az elmúlt egy év folyamán tartottak és alig néhány nappal azután vette kezdetét, hogy Tajvanban beiktatták a sziget új, Kínával szemben igen kritikus hangot megütő elnökét, Lai Csing-tet.

A pekingi válasz nem is késett, előbb veszedelmes szeparatistának nevezták Lait, majd elítélték az elnök beiktatási beszédét is, amiben a politikus arra szólította fel Kínát, hogy hagyjon fel a Tajvan megfélemlítésére tett kísérleteivel.

A sziget fegyveres erejénél összehasonlíthatatlanul nagyobb kínai hadsereg csütörtökön kezdte meg a hadgyakorlatát, melyben hadihajók és harci repülőgépek is részt vettek. A kínai haderő mindezt a tajvani szeparatisták cselekedeteinek büntetéseként magyarázta, majd közölték, hogy a szigetlánc mindkét oldalán folytatni fogják a gyakorlatozást.

Amióta Hszi Csin-ping hatalomra került, egyre feszültebb a viszony Kína és az elvben hozzátartozó, de a gyakorlatban független sziget között. Az új pekingi vezetés a kínai polgárháború 1949-es lezárását követően elfogadott status quo felmondására készül, korábban már azt is lebegtetni kezdték, hogy 2027-ben fogják megtámadni a szigetet, bár azóta az ukrajnai háború tapasztalataiból okulva egy ideje már nem merült fel ez a dátum.

Mindenesetre az elmúlt évek folyamán rendszeressé vált, hogy kínai harci gépek sértették meg a sziget légterét, illetve a kínaiak nem egy hadgyakorlatot is tartottak a sziget partjai közelében, olyat is, amelynek keretében a mostanihoz hasonlóan Tajvan elfoglalását szimulálták.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240524_kina-tajvan-hadgyakorlat

Részvény: