Háborúellenes írások kerültek fel az egyik legnagyobb Kreml-barát híroldalra

Két orosz újságíró legalább 30 cikket tett közzé hétfőn egy Kreml-barát hírportálon, a lenta.ru-n, amelyekben Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai invázióját és a kormánnyal kritikus hangok elnyomását bírálták.

Egor Poljakov és Alekszandra Mirosznyikova újságírók cikkeikben – melyeket szinte azonnal levettek az oldalról – több erős állítást is megfogalmaztak, többek között azt, hogy az orosz katonai tisztviselők hazudtak a hozzátartozóknak a Moszkva hadihajó elsüllyesztésekor meghaltakról, és azzal vádolták Putyint, hogy a 21. század egyik legvéresebb háborúját indította el.

Putyin és köre arra van ítélve, hogy a háború befejezése után bíróság elé álljon. Nem fogják tudni igazolni magukat vagy elmenekülni, miután elvesztették ezt a háborút.

– fogalmazott a két újságíró.

Oroszországban március elején fogadtak el egy törvényt, amely büntethetővé teszi, ha a nyilvánosságban hamis információk jelennek meg az ukrajnai „különleges katonai művelettel” kapcsolatban. A törvény megszegése 1,5 millió rubel bírsággal vagy akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható.

(CNN)

#halál #Putyin #háború #Moszkvai #újságíró

Részvény: