Ha más vonakodik, Törökország boldogan viszi az orosz olajat

Törökország idén megduplázta orosz olajimportját, derül ki a Reuters adatelemzéséből. Ott nincsenek szankciók az orosz energiaszektorral szemben, a kormány szerint ezt nem engedhetik meg, túl nagy az energetikai függés.

ARefinitiv Eikon elemző adatai megerősítették, hogy a Törökország és Oroszország közötti kereskedelem tavasz óta fellendült, mivel az orosz partnerekkel való kereskedéstől nem eltiltott török vállalatok betöltenék azt az űrt, amelyet az Oroszországot az év eleji ukrajnai invázió után elhagyó uniós vállalkozások hagytak – írja a Reuters.

Törökország az idén eddig napi 200 ezer hordón (bpd) túlra növelte az Oroszországból származó kőolajimportot, beleértve az uráli és a szibériai fajtákat is, szemben a 2021-es év azonos időszakában mért mindössze 98 ezer bpd-vel – derült ki a Refinitiv adataiból.

Törökország nem szankcionálta Oroszországot az ukrajnai fellépése miatt, mondván, hogy továbbra is függ az orosz energiaellátástól.

Vlagyimir Putyin orosz és Tayyip Erdogan török elnök augusztus elején találkozott, és megállapodtak az üzleti együttműködés fellendítéséről.

Törökország fő finomítói, a Tupras és az azerbajdzsáni SOCAR STAR idén jelentősen növelték az orosz Urals és a szibériai könnyűolaj felvásárlását, miközben csökkentette az északi-tengeri, iraki és nyugat-afrikai fajták vásárlását – derült ki az adatokból.

Az elmúlt néhány évben a STAR finomító növelte a norvég Johan Sverdrup és az iraki olajfajták beszerzését, amelyek minőségükben közel állnak az Uralshoz, mivel az orosz olaj ára nőtt.

Idén az orosz olaj ára történelmi mélypontra esett a Brenthez képest, miközben az északi-tengeri és az iraki olajfajták ára javult.

A STAR finomító várhatóan 2022 januárja és augusztusa között mintegy 90 000 bpd olajat vásárol majd Oroszországból, szemben a tavalyi év azonos időszakának 48 000 bpd-jával – derült ki a Refinitiv Eikon adataiból.

A Tupras finomítók az adatok szerint idén január és augusztus között mintegy 111 000 bpd olajat vásárolnak majd Oroszországból, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért mindössze 45 000 bpd-vel.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/torokorszag-oroszorszag-olaj-energia-import.758375.html

#törökország #oroszország #olaj #import #energia

Részvény: