Győzelmet hirdetett a járvány fölött a kínai pártvezetés

Peking felhagyott a járványadatok rendszeres közzétételével.

Döntő győzelmet jelentett be a koronavírus-járvány felett a Kínai Kommunista Párt csúcsszerve, a Politikai Bizottság Állandó Bizottsága. A testület csütörtöki ülésén jelentették be, hogy az ország jól teljesített a járvány megelőzésében és ellenőrzés alatt tartásában egyaránt, ugyanis több mint 200 millió fertőzött jutott orvosi ellátáshoz, és ott regisztrálták a világon a járványhoz köthető legalacsonyabb halálozási rátát is.

Az ülésen döntöttek az átoltottsági arány növeléséről az idősek körében, valamint az egészségügyi szolgáltatási rendszerek megerősítéséről is.

Az állami médiában egyúttal emlékeztettek arra, hogy bár Kínában csaknem 800 ezer súlyos esetet láttak el megfelelően, és az országban a járványhelyzet folyamatosan javul, a vírus világszerte terjed, és tovább mutálódik.

Kína az egyre növekvő elégedetlenség miatt december elején szakított a járvány 2020-as kitörésekor szinte azonnal bevezetett zéró-Covid-politikával, feloldotta a korábbi korlátozásokat és leállította a széleskörű teszteléseket is. Ezt követően szinte azonnal emelkedni kezdett a regisztrált fertőzöttek száma, sok helyen pedig gyógyszerhiányról is beszámoltak.

Akkor Peking felhagyott a járványadatok rendszeres közzétételével, külföldi szakértők pedig azt vetették az egészségügyi hatóságok szemére, hogy a valóságosnál alacsonyabb halálozási számokat közölnek. Sokan attól tartottak, hogy a januári holdújév miatti utazások és vendégeskedések miatt felszökik a fertőzések száma, a kormány azonban nemrég azt közölte, hogy a járványhelyzet nem adott okot aggodalomra az ünnep után sem.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230217_kina_koronavirus_jarvany_covid_fertozes

Részvény: