Gyorsabb lőszerszállításra sürgeti Németországot az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy vasárnapi interjúban arról beszélt, hogy pörgesse fel az ukrajnai lőszerszállításait és kezdje el kiképezni az ukrán pilótákat a nyugati vadászgépek kezelésére.

Kuleba a Bild am Sonntag lapnak elmondta: a lőszerhiány Ukrajna legnagobb problémája az orosz invázió visszaszorításában. Állítása szerint a német fegyvegyártók a februári müncheni biztonsági konferencián hitet tettek amellett, hogy képesek lennének több lőszert szállítani, de kormányzati jóváhagyásra várnak – szemlézte az interjút a Reuters.

„A probléma tehát a kormányban van” – fogalmazott az ukrán külügyminiszter. Hozzátette: nem számít arra, hogy a nyugati szövetségesek egyhamar vadászgépeket adnak Ukrajnának, de ettől függetlenül a pilótákat fel kell készíteni azok használatára. „Ha Németország elkezdené kiképezni a pilótákat, az világos üzenete lenne a politikai elköteleződésnek” – mondta Kuleba.

Arról is beszélt, hogy Ukrajna továbbra is védeni fogja Bahmut városát, amely fél éve van az orosz hadsereg célpontjában. „Mi változna, ha visszavonulnánk Bahmutból? Oroszország elfoglalná, majd folytatná az offenzívát: minden város Bahmut sorsára jutna” – tette hozzá.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230312_Gyorsabb_loszerszallitasra_surgeti_Nemetorszagot_az_ukran_kulugyminiszter

Részvény: