Győr fideszes polgármestere nem tud róla, hogy távoznia kellene

Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere szerint nem az a politikai döntés, hogy egy miniszter bekerül egy egyetemi kuratóriumba, hanem az, hogy onnan kikerül uniós nyomásra. A tisztségért a győri városvezető egyébként havi 1,5 milliót kap, de szerinte ez a történet nem a pénzről szól.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy lemondtak az egyetemi kuratóriumok éléről a miniszterek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is jelezte, hogy ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is.

A telex.hu emlékeztet rá, hogy a kormányinfón felmerült újságírói kérdésként, hogy a fideszes polgármesterek mennek vagy maradnak. Gulyás Gergely erre azt válaszolta: arra vonatkozóan sem jött konkrét kérés Brüsszelből, hogy ők ne lehessenek tagjai az egyetemi kuratóriumoknak, de

két-három-négy érintett polgármesteren nem fog múlni” a megegyezés.

– tette hozzá a miniszter.

Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek
– mondta a lap kérdésére Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere arról, hogy Szijjártó Péter után ő is távozna a győri Széchenyi Egyetem kuratóriumából.

Itt tavaly december óta Palkovics László az elnök, ám őt már a kormányból való kilépése után választották meg, így az összeférhetetlenség nem érinti.

A kuratórium tagja volt mostani lemondásáig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter;
illetve Dézsi Csaba András győri polgármester.
Utóbbi szerint egy egyetemi város, illetve a campus sorsának alakulásánál szerencsés, ha a polgármester, aki – a saját helyzetére utalva – professzorként ott oktat, jelen van. Hozzátette ugyanakkor, hogy

ha ennek jogi akadálya van, akkor természetesen lemondok én is”

Szijjártó Péter távozásával kapcsolatban Dézsi Csaba András úgy fogalmazott, hogy nem az a politikai döntés, hogy egy miniszter bekerül egy egyetemi kuratóriumba, és ott lobbistaként sokat tud segíteni, hanem az, hogy onnan kikerül uniós nyomásra.

A kuratóriumi tagságért járó javadalmazás Győrben 1,5 millió forint havonta. De ez nem a pénzről szól, jelentette ki Dézsi Csaba András.

A kardiológusként továbbra is praktizáló győri polgármester szerint ha valóban a pénz játszana szerepet a döntéseiben, akkor magánrendelést indítana, és ott valóban sok pénzt keresne.

„A jubileumi jutalmam körül kialakult sajtópolémia kapcsán ugyanezt elmondtam. Nem gondolom, hogy más esetekben ez felmerül. Egy politikus esetében nyilván. Azért merült fel most is, mert politikus vagyok. Ezt megszoktam” – tette hozzá Dézsi Csaba András.

Politikusok az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban
Az Európai Bizottság korábban úgy döntött, hogy 21 modellváltó magyarországi egyetemet kizár az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból is, a tiltás a december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

A közösségi finanszírozás leállításáról szóló döntést 2022. december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, amikor a korrupciós veszélyek miatt befagyasztották a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát.

Ezzel együtt utasítást adtak arra, hogy az unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/dezsi-csaba-andras-gyor-polgarmester-kuratorium-tavozas.767281.html

Részvény: