Gyöngyösi Márton a Guildhallnak nyilatkozott: a Roszatommal való együttműködés veszélyt jelent Magyarország biztonságára

         A magyar összefogás témájában újabb megjegyzést tettek politikusaink. Ezúttal a jobboldali radikális Jobbik elnökétől, Gyöngyösi Mártontól. A Roszatom orosz konszernnel való együttműködés komoly veszélyt jelent Magyarország biztonságára, és erkölcsi szempontból elfogadhatatlan. Uniós szankciókat kellene bevezetni a Roszatom ellen, és le kell állítani Magyarország és a Roszatom együttműködését a paksi atomerőmű erőművi blokkjának építése keretében.

         Ezt egy magyarországi európai parlamenti képviselő, a jobboldali radikális Jobbik elnöke, Gyöngyosi Márton fogalmazta meg a Guildhall kommentárjában.

         „Szükséges [szankciókat bevezetni a Roszatommal szemben, és be kell zárni a cég uniós projektjeit – a szerk.], mivel a Roszatom az orosz hadiipar része, egy olyan ágazat, amelyre az EU szankciókat akar bevezetni” – mondta a képviselő.

         „Mivel Ön említette a magyarországi Paksi Atomerőmű-megállapodást, hadd tisztázzam magyar EP-képviselőként az álláspontomat ebben a kérdésben. A Paksi Atomerőmű (Magyarország egyetlen atomerőműve) bővítésének tervezése körülbelül 10 éve kezdődött. Történelmi okokból az üzem jelenlegi blokkját orosz mérnökök építették a szocialista időkben Oroszország technikai közreműködésével. Akkoriban még jóval a háború előtt jártunk – logikus döntésnek tűnt, hogy az atomerőművet ugyanazzal az orosz berendezéssel bővítjük. Azonban már akkor is bíráltam a magyar kormányt a Roszatommal kötött szerződés súlyos átláthatatlansága miatt” – nyilatkozta Gyöngyösi úr.

         „Most, tíz évvel később Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen, és nyíltan fenyegeti az Európai Uniót. Ezért az EU úgy döntött, hogy szankciókat vezet be Oroszországgal és hadiiparával szemben. Ezzel kapcsolatban két fő okból nem látom lehetőségét a további együttműködésre Magyarország és a Roszatom között. Az első politikai és védelmi kérdés: egy ilyen céggel való együttműködés komoly biztonsági fenyegetést jelent, és erkölcsi szempontból elfogadhatatlan. A második pont technikai: a Roszatom nem tudja garantálni a projekt megvalósítását nyugati partnerek nélkül” – összegezte Gyöngyosi Márton.

         Emlékezzünk vissza, nem ez az első eset, hogy magyar képviselők bírálják Magyarország együttműködését a Roszatommal, egy orosz céggel, amely amellett, hogy részt vesz az atomenergia-projektekben, fontos eleme az orosz hadiipari komplexumnak, különösen a nukleáris fegyverek gyártásávban és üzemeltetésében. Vagyis az egész világot fenyegető fegyverek közvetlen fejlesztője.

Részvény: