Gyeripaszka szerint Oroszországnak jövőre elfogy a pénze

A háborúellenes oligarcha arról beszélt, hogy a nyugati szankciók komoly nyomás alá helyezik az országot, mely akkor kerülheti el a pénztelenséget, ha a „baráti országok” kisegítik befektetésekkel.

2024-ben elfogyhat Oroszország pénze, hacsak a „baráti országok” ki nem segítik „komoly források” befektetésével, mondta Oleg Gyeripaszka csütörtökön Szibériában, egy gazdasági konferencián, írja a Bloomberg.

A háborúval szemben az első pillanattól fogva nyíltan kritikus oligarcha arról beszélt, hogy a nyugati szankciók erős nyomás alatt tartják Oroszországot, az ország tartalékai kimerülőben vannak, ezért kezdte el „lehúzni” a nagyvállalkozókat a kormány.

„Azt hittük, már európai ország vagyunk. A következő 25 évben most már többet fogunk gondolni az ázsiai múltunkra”

  • mondta Gyeripaszka.

Európa legnagyobb vállalati hitelminősítője, a Scope Ratings nemrég úgy kalkulált, az orosz költségvetési hiány az ország GDP-jének 3,5 százalékára emelkedhet, szemben a kormány által jósolt 2 százalékkal. 2022-ben a hivatalos hiány 2,3 százalékos volt. A Scope a jóslatát az emelkedő háborús kiadások közepette megcsappanó olaj- és gázbevételek miatt hozta ki ilyen borúsra.

A háborús kiadásokat eddig elég jól lehetett fedezni az orosz nemzeti vagyonalapból is. Ez azonban a Scope szerint 2024 végére a GDP 3,7 százalékára csökken, míg 2021. végén, az ukrajnai invázió megkezdése előtt még annak 10,4 százaléka volt.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230303_Gyeripaszka_Oroszorszag_haborus_kiadasok_szankciok_penzhiany

Részvény: