Gúnyos kritikák kereszttüzében az új orosz parancsnok

Valerij Geraszimov hadseregtábornok a fronton harcoló csapatok fegyelmezésének látott neki, és az előírásszerű hajvágást, illetve borotválkozást követeli meg a súlyos harcokban, kemény veszteségeket szenvedő katonáktól.

Az Ukrajnában harcoló orosz csapatok új főparancsnoka, Valerij Geraszimov hadseregtábornok (képünkön) a legelemibb részletekbe menően igyekszik visszaállítani a fegyelmet a kimerült katonák körében – derül ki a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentéséből. Geraszimov parancsba adta a nem előírásszerű egyenruhák viselésének, a polgári járművek, illetve a mobiltelefonok használatának mellőzését, valamint megköveteli a szabályzatnak megfelelő hajviseletet és betiltotta a borostát is.

A hadseregtábornoknak a rendszeres borotválkozást előíró rendelete jelentős gúnyolódás tárgyává vált az orosz vezetői körökben. A donyecki „népköztársaság” tisztviselői egyenesen bohózatnak tartják a parancsot és attól tartanak, hogy az ellenség elpusztítására való törekvéseket ássa majd alá. Ennél egyértelműbben fogalmazott a hadsereggel szemben egyre kritikusabb Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin. Az orosz állam szolgálatában álló zsoldoscsapat parancsnoka szerint a háborúban a bátrak és a tettre készek ideje jön el, nem pedig a frissen borotváltaké.

Mindeközben az orosz csapatok továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek el anélkül, hogy látványosabb előrehaladásra lettek volna képesek. Ennek tükrében az, hogy Geraszimov a szolgálati szabályzatot kéri számon a fronton harcoló csapatokon, inkább megerősíti, mint eloszlatja a hadseregtábornok kritikusainak nem túl kedvező véleményét. Geraszimovot, a védelmi miniszterrel, Szergej Sojguval együtt egyre többen olyan figuráknak látják, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mit kellene tenniük és ezért a lényegi tevékenység helyett a látszat fenntartásán munkálkodnak csak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230123_Geraszimov_borotvalkozas_kritikak_haboru_Prigozsin

Részvény: