Gulyás szerint sikeresek voltak az uniós tárgyalások és mielőbb teljesíteni fogjuk a vállalásokat

Nyitott kérdés nem maradt, teljes nyugalommal várjuk az Európai Bizottság vasárnapi bejelentését a Magyarországot érintő eljárás ügyében – állította a miniszter a szombati kormányinfón.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón beszélt a kondicionalitási eljárásról, a helyreállítási alapról és a hétéves költségvetési időszak programjairól.

Az elsőről azt mondta, nyáron intenzíven tárgyaltak az Európai Bizottsággal, „nyitott kérdés nem maradt”, mert a kormány vagy elfogadta, amit a Bizottság kért, vagy kompromisszumra jutottak.

Ezeket megtárgyalta és jóváhagyta ma a kormány, mondta Gulyás, és hétfőn valamint pénteken kerülnek az országgyűlés elé, novemberben léphetnek életbe, ezt követően érhet véget a kondicionalitási eljárás.

A kölcsönös bizalmatlanság helyett a kölcsönös bizalomra fektették a kapcsolatot a Bizottsággal, mondta Gulyás. A miniszter azt „kérte” a parlamenttől, hogy a törvénytervezeteket részesítsék előnyben, azoknak valósággá kell válnia, ez is a vállalás része. 

Részletek erről nem jelennek meg a vasárnapi bizottsági EB-ülésig, vasárnap a Bizottság is kommunikálni fog az ügyben, majd Navracsics Tibor is áll a sajtó rendelkezésére. 

A magyarok érdeke, hogy a kondicionalitási eljárás szűnjön meg, mert így juthatunk pénzhez. Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta a miniszter, hogy ha az uniós pénzek megjönnek, akkor lesz pedagógus béremelés.

A hvg.hu azon kérdésére, hogy számolnak-e vészforgatókönyvvel, Gulyás azt mondta, megvan az uniós döntéshozatal rendje és emiatt teljes nyugalommal várják a vasárnapi bizottsági bejelentést.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20220917_Gulyas_szerint_sikeresek_voltak_a_bizottsagi_targyalasok

Részvény: