Gőzerővel toborozzák az ukrán tanárokat a cseh iskolákba

Hiába érkeztek tízezres nagyságrendben tanárok Ukrajnából Csehországba, csak töredékük helyezkedett el szakmájában a cseh közoktatásban és egyetemeken. A prágai kormány és civil szervezetek is igyekeznek változtatni ezen.

Ahivatalos adatok szerint közel tízezer általános és középiskolai tanár és egyetemi tanársegéd is érkezhetett Csehországba az ukrán menekültek között, miközben közülük csak egy-kétezret sikerült alkalmazni a cseh oktási intézményekben – írja a Radió Praha. Az oktatási minisztérium azt tervezi, hogy pénzügyi támogatással segíti a beilleszkedésüket a komoly tanárhiánnyal küszködő iskolákba.

A tárca adatai szerint 60 ezer ukrán kisiskolás kezdte meg az idei tanévet a cseh általános és középiskolákban, úgy, hogy sokan közülük egyáltalán nem beszélik a nyelvet. Emiatt kulcsfontosságú, hogy legyenek a környezetükben az anyanyelvükön értő tanítók. Több cseh civil szervezet indított programokat annak érdekében, hogy bevonják az ukrán tanárokat a cseh oktatásba.

A siker kulcsai a tanítók

Elsősorban a tanársegédekre koncentrál az a program, amelyet Tomáš Habart vezet. Úgy látják, hogy az ukrán egyetemi hallgatók tanításának sikere a nyelvüket érő oktatókon múlik. A szervezet elsősorban arra koncentrál, hogy megismertesse az ukrán tanárokat a cseh szaknyelvvel.

Bárkit felvesznek és nincs tandíj.  Abban bíznak, hogy az oktatási minisztérium segítségével sikerül több százzal emelni a cseh iskolákban tanító tanárok és tanársegédek számát. Ez elengedhetetlenül szükséges az ukrán diákok beilleszkedéséhez.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukran-tanar-cseh-iskola-oktatas.759333.html

#csehország #ukrán #tanár #iskola #továbbtanulás

Részvény: