Gelencsér Ferenc: „Magyarország ma trójai faló az EU-ban és a NATO-ban”

​A magyar ellenzéki párt vezetője megjegyezte: Orbán Viktor miniszterelnök feltétel nélkül bárkit és bármit ellenséggé tehet, ha ez az érdeke.

​Magyarország ma az Oroszország és Kína trójai falója az Európai Unióban és a NATO-ban. Ezt a parlamenti ellenzéki Momentum párt vezetője, Gelencsér Ferenc mondta a ZN.UA-nak adott interjújában, akivel Vlagyimir Kravcsenko beszélt.

​„Sajnos Magyarország Oroszország és Kína trójai falója az EU-ban és a NATO-ban. Ezt elfogadhatatlannak tartom, és nagyon sajnálom, hogy Magyarország idáig jutott. Momentum pártunk minden szomszédos országot partnernek, szövetségesnek tekint. Ezért támogatjuk Ukrajna európai előretörését” – mondta Gelencsér.

​Szerinte nagyon fontos megérteni, hogy Magyarországon a külpolitika elsősorban belpolitika. Vagyis ha az országban gazdasági nehézségek vannak, és az állam vezetése alkalmatlan, akkor ebben a helyzetben a legkönnyebb külső ellenséget találni, és rá irányítani a társadalom elégedetlenségének fókuszát. Valójában, ahogy Gelencsér megjegyezte, Magyarországon az eszkaláció a konszolidáció szerepét tölti be.

​„Orbán feltétel nélkül bárkit és bármit ellenségévé tehet, ha ez az ő érdeke: menekültek, Brüsszel, Soros, magánnyugdíjpénztári befizetők, magánvállalkozók egyetlen adón… És most Ukrajna és az ukrán kormány az ellenségei lettek. Orbán fő érdeke, hogy a kormány hibáiról egy színlelt külső ellenségre terelje a figyelmet. Ezt csinálja most” – tette hozzá Gelencsér.

​Ugyanakkor az ellenzéki politikus szerint Orbán évek óta ismételgeti, hogy Magyarország szabadságharcot vív Brüsszel ellen, szerinte az Oroszország elleni uniós szankciók az ország összes gazdasági bajának okai, és azt állítja, hogy harcol a magyar gazdaságot károsító szankciókkal szemben.

​„Orbán azt a véleményt ébreszti, hogy ő az a személy, aki meg tudja védeni a magyarság és Magyarország érdekeit és méltóságát. De ez csak illúzió” – összegezte Gelencsér.

​Orbán korábban azt mondta, hogy Ukrajna teljes körű orosz inváziója leáll, ha az USA leállítja a fegyverszállítást Ukrajnának. Az ukrán külügyminisztérium erre reagálva megjegyezte, hogy Magyarország miniszterelnökének kijelentései Ukrajna és az orosz agressziót ellenző ukrán nép kóros megvetéséről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak. Hiszen Ukrajna háborús veresége, amelyre Orbán Viktor közvetve felszólít, az orosz agresszió közvetlen fenyegetéséhez vezetne Magyarországra és a magyarokra nézve.

Részvény: