G20 csúcstalálkozó

         November 15-16-án Indonézia ad otthont a G20 csúcstalálkozónak, amelyen Oroszország Ukrajna elleni háborújának témája az országok vezetőinek találkozójának egyik fő témája.

         November elején Ukrajna elnöke, Vladimir Zelenszkij megtagadta a részvételt a csúcson, ha Vladimir Putyin jelen lesz. Ilyen ultimátumot kellett volna várni egy olyan állam vezetőjétől, amelyet egy véres diktátor vezette Oroszország rosszindulatúan megtámadt.

         Ukrajna azonban végül nem tagadta meg a G20-csúcson való részvételt, mert az orosz agresszió problémája az egyik legfontosabb kérdés a nemzetközi napirenden. Az orosz delegáció az Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov az élén érkezett, aki vagy úgy tett, mintha beteg lenne, hogy ne hallja kollégái kritikáját, vagy úgy döntött, hogy igénybe veszi a nemzetközi orvoslás szolgáltatásait, amely  nincs szankciók nyomása alatt mint Oroszországban. Ezért Lavrov indonéziai tartózkodása első perceitől „kórházba került”, betegségének oka egyelőre ismeretlen. Talán ideges, mert megértette, hány hamis narratívát kell majd hangoztatnia a csúcstalálkozón.

         Vladimir Zelenszkij Ukrajna elnöke, mint minden más reprezentatív nemzetközi összejövetelen, online beszélt – nehogy elhagyja a magát védekező országot. Ukrajna álláspontja a lehető legvilágosabb és őszintébb: Zelenszkij 10 lépést javasolt a béke eléréséhez. Ezek a pontok:

  • Sugár- és nukleáris biztonság.
  • Élelmiszerbiztonság.
  • Energiabiztonság.
  • Az összes fogoly és deportált szabadon bocsátása.
  • Az ENSZ Alapokmányának végrehajtása, Ukrajna területi integritásának és a világrend helyreállítása.
  • Az orosz csapatok kivonása és az ellenségeskedés beszüntetése.
  • Az igazságosság helyreállítása.
  • Anti-ökocid.
  • Az eszkaláció elkerülése.
  • A háború végének rögzítése.

         Zelenszkij szerint ezeknek a feltételeknek a teljesítése nem tarthat sok időt – az Ukrán Elnöki Hivatal számításai szerint az egyes pontok teljesítéséhez legfeljebb egy naptári hónapra van szükség. Ez azt jelenti, hogy az Oroszországnak általában kevesebb, mint egy évre van szüksége ahhoz, hogy Ukrajna szívesebben kösse a békemegállapodást.

         Ukrajna elnökének ez a pozíciója több mint kiegyensúlyozott. Ukrajna is bizonyította álláspontját a háborúval kapcsolatban: nem lehet figyelmen kívül hagyni azokat a károkat, amelyeket az Oroszország Ukrajnának és a világnak is okozott. Emiatt minden Zelenszkij által bejelentett pont a nemzetközi normák és törvények Orosz Föderáció általi megsértésének rögzített esetein alapul: ez egyrészt nukleáris zsarolás (a Zaporozsjei atomerőművel kapcsolatos helyzet), másrészt akadályok gátlása Ukrajna kereskedelmének végrehajtása előtt a világ más országaival. Ez a 2 pont csak a jéghegy csúcsa a Kreml elmúlt 9 hónap gaztetteit illetően, ezért a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények mérlegelésének átfogónak kell lennie – a nürnbergi perek módjára – zárta gondolatait az ukrán elnök.

         Ha a Putyin-rezsim nem fordít kellő figyelmet a békemegállapodás lényeges pontjaira, az azt jelenti, hogy a Kreml minden szava a Kijevvel való béke vágyáról, és arról, hogy Kijev maga nem akar a „béke felé” menni közönséges hazugság lesz.

         Míg Zelenszkij meglátogatta az újonnan felszabadult Hersont a front közelében, ahol nyíltan kommunikált annak lakóival, Putyin nem ment a biztonságos Indonéziába. Ez nem meglepő: tart a nemzetközi kritikáktól, valamint a belső puccstól. Az Oroszország elnöke is nagyon tart mindenféle betegségtől, ezért nem enged senkit 5-10 méternél közelebb magához. Csak fel kell idézni a videót, ahol Putyin Sojgu miniszterrel egy asztalnál ült öt méter távolságra.

         A G-20-ak indonéziai csúcstalálkozója új fordulat lehet az Oroszország Ukrajna elleni háborújában, mert Ukrajna nagyon erős pozíciója éles ellentétben áll Lavrov éles „betegségével”. Az orosz delegáció nem tud semmit felmutatni saját háborús bűnei védelmében és igazolásában. Vladimir Zelenszkij ekkor ismét bebizonyította a nyugati partnerek Ukrajnának nyújtott segítségének hatékonyságát és szükségességét, valamint teljes bizalmát a Putyin vezette terrorállam feletti győzelem elkerülhetetlenségében.

Részvény: