Fülke – Amerikai választások: A trumpizmus legnagyobb ellensége Donald Trump

Miért nem értékelhető sikerként, hogy a Republikánus Párt elvitte a Képviselőházat és szoros versenyt fut a Szenátusért? Közéleti podcastunk legfrissebb adásában az amerikai félidős választások eredményeit elemeztük és arra kerestük a választ: lehet-e trumpizmust csinálni Trump nélkül, miután minden jel arra mutat, hogy részvétele a demokraták malmára hajtja a vizet.

Bár a voksolás magyar idő szerint szerda reggel véget ért, a végeredményre, úgy tűnik, sokáig kell még várnunk az amerikai félidős választásokon: a Kongresszus 435 és a Szenátus 35 székéért folyó küzdelem nem úgy alakult, ahogy azt a közvéleménykutatók bemérték és a republikánusok remélték, ugyanis elmaradt a GOP mindent elsöprő győzelme. Most úgy fest: a Képviselőház szűken, a Szenátus pedig lehet, hogy egyáltalán nem kerül a Republikánus Párt kezére.

De miért alakult így, amikor Bidennel elégedetlenek az emberek és az elszálló infláció zavarja őket a leginkább, amiért szintén a jelenleg demokrata többségű döntéshozást teszik felelőssé? A válasz vélhetően Donald Trump személyében keresendő: nagyon úgy fest, hogy az általa, királycsinálóként kinevezett szenátusi jelöltek leszerepeltek, 2020 után pedig 2022 is arról árulkodik, hogy nem a valóságtól való teljes elszakadás vezethet vissza a Fehér Házba.

A Fülke legfrissebb adásában a félidős választások eredményeit, a Trumpizmus jövőjét, a Demokrata Párt útkeresését Bidennel vagy nélküle, a választásokon felemelkedő új politikussztárokat és az amerikai demokrácia helyzetét elemeztük – Nagy Iván László vendége Nagy Gábor, a HVG Világ rovatának vezetője és Bábel Vilmos, a hvg.hu Világ rovatának újságírója volt.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221109_Fulke_felidos_valasztasok_USA_Trump

Részvény: