Fronton túli lakóterületeket rakétáznak az oroszok

Többen életüket vesztették a frontvonaltól távol eső Dnyipro városában, ahova az orosz csapatok szuperszonikus rakétákat is kilőttek hajnalban. Az ukrán légelhárítás több rakéta becsapódást is megakadályozta, de egy átcsúszott a védelmi rendszeren és lakóépületeket talált el.

Az orosz erők csütörtök hajnalban rakétatámadást indítottak a Zaporizzsjatól északra fekvő Dnyipro  városa ellen, a légiriadó pontban éjfélkor szólalt meg, az első robbanást egy órával később, 00:56-kor észlelték, de hiába a jól időzített vészjelzés, így is meghalt három ember, köztük egy gyermek – írta meg a Kyiv Post.

A robbanás okozta pusztításban még legalább öten sérültek meg, köztük egy 12 éves kislány. Az ország keleti légiparancsnokságának közlése szerint a csapást egyértelműen orosz szuperszonikus (hangsebességnél gyorsabban szálló) rakéták okozták.

A rakétatámadásban több lakóház is megsemmisült, valamint legalább 60 családi ház és néhány toronyház is megsérült. A károkról a dnyipropetrovszki katonai közigazgatás vezetője, Valentyin Reznyicsenkó tájékoztatott, aki szerint a mentők még nem hagyták abba a romok közti kutatást, mert még mindig lehetnek túlélők, a súlyosan sebesült kislányra is így találtak rá.

Fenyegetett terület

A város 70 kilométerre fekszik a legközelebbi oroszok által kontrollált állásoktól, de szerdán a Dnyipro régió más részein is robbanások hallatszottak. A légvédelmi erők három ellenséges rakétát lőttek le. Egy másik a térség keleti részén, az orosz állásokhoz közelebb található Kryvyi Rihbe csapódott be, de ott nem tudni áldozatokról.

A keleti légiparancsnokság közlése szerint az orosz megszállás február 24-i kezdete óta Dnyipro környékének légterében több mint 50 cirkálórakétát sikerült megsemmisíteniük. A helyi légvédelemi rakétabrigád leginkább szovjet típusú, és legalább egy, jóval modernebb Kh-101-es rakétákat lőtt ki.

A Kh-101 a szokásos cirkálórakétáknál jóval alacsonyabban repül, így könnyebben elkerüli a radarrendszereket, az orosz hadsereg 2012 óta használja őket. Nagytestvére, a Kh-102 ugyanezen az elven működik, csak azzal a különbséggel, hogy az valószínűleg egy 250 kilotonnás nukleáris robbanófejjel van felszerelve.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/boven-a-fronton-tulra-eso-lakoteruleteket-raketaznak-az-oroszok.760632.html

#rakéta #katonai_beavatkozás #orosz-ukrán #háború #áldozat #ukrajna #oroszország

Részvény: