Friedman: Amíg a háború tart, Magyarország biztonságban van

Amíg az ukrajnai háború tart, addig Magyarország biztonságban van. Ez megváltozik, ha akár Oroszország, akár a Nyugat döntő győzelmet arat – ezt Orbán Viktor egyik kedvelt geopolitikai elemzője, George Friedman írta annak kapcsán, hogy úgy érzi, változás állt be az orosz–magyar kapcsolatokban.

Az orosz–magyar kapcsolatok alakulásáról elmélkedik rövid értékelésében George Friedman geopolitikai elemző annak kapcsán, hogy az orosz TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Oroszország már nem engedi be vízum nélkül a diplomata-útlevéllel érkező magyarokat.

Friedman emlékeztet rá, hogy Oroszországnak – Magyarországot leszámítva – nincsenek pozitív kapcsolatai az EU tagjaival. Szerinte éppen ezért furcsa Oroszország döntése. Az, hogy éppen egy baráti országra vet ki ilyen vízumot, ráadásul mindez nyilvánosságra hozta, egy olyan időszakban, amikor Putyinnak éppen meg kellene találnia a módját, hogy miként tudná megváltoztatni Európa álláspontját a háborúval kapcsolatban.

Friedman felidézte az is, hogy amikor Orbán látta, hogy közeledik a háború, feltételezte, hogy a Nyugat vagy nem fogja megvédeni Ukrajnát, vagy Ukrajna összeomlik az orosz hatalommal szemben. „Másokhoz hasonlóan Orbán Viktor is arra számított, hogy a nyugati segítség korlátozott lesz, Ukrajnát gyorsan lerohanja Oroszország, és új politikai és intézményi struktúra jön létre Európában. Ez értelemszerűen vezetett ahhoz, hogy (Orbán) Oroszország közelébe húzódott, és elhatárolódott a nyugati hatalmaktól. Az a tény, hogy feltételezései tévesek voltak, nehéz helyzetbe hozta” – írta

Friedman szerint ha Ukrajna elesik, Oroszország elfoglalja a NATO keleti határát. A következő orosz lépés szerinte a NATO veresége esetén valószínűleg Magyarországon keresztül vezetne, amelynek terepviszonyai viszonylag könnyű átkelést tesznek lehetővé. A NATO-nak ezért katonákat kellene Magyarországra telepítenie, hogy megakadályozza Oroszországot. „Magyarország marginális szereplő az ukrajnai háborúban, de ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, és beköltözik Közép-Európába, új erőegyensúlyt hoz létre, és Magyarország kulcsfontosságú csatatér lesz – ebben az esetben Orbán Putyinnal való kapcsolata keveset fog jelenteni” – állítja az elemző.

Friedman szerint éppen ezért amíg az ukrajnai háború tart, addig Magyarország biztonságban van. De ez szerinte megváltozik, ha akár Oroszország, akár a Nyugat döntő győzelmet arat. És mindkét esetben Budapest láthatja ennek kárát. Mindenesetre Friedman szerint Magyarországnak a Nyugathoz kellene behízelegnie magát, mivel Oroszországot kezelni úgysem tudja, ha viszont Ukrajna győz, akkor szükség lesz a Nyugat rokonszenvére.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230309_Friedman_Csak_addig_van_Magyarorszag_biztonsagban_amig_a_haboru_tart

Részvény: