Franciaország vadászrepülőket szállít Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

Pénteken jelentjük be a Mirage 2000-5-ök átadását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök franciaországi látogatása alkalmából

– mondta az államfő a két legnézettebb országos tévécsatorna, a kereskedelmi TF1 és az állami France 2 híradóinak adott élő interjújában. Emmanuel Macron a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából 25 állam- és kormányfő részvételével csütörtökön tartott megemlékezés színhelyéről nyilatkozott, ahova többi között az ukrán elnök is meghívást kapott.

A francia elnök elmondta: a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén, s Franciaország további 4500 ukrán katona kiképzést is tervezi. Jelezte, hogy jelenleg egyetlen francia katonai kiképző sem tartózkodik Ukrajnában. Emmanuel Macron elmondta: Franciaország továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának ahhoz, hogy ellenálljon, de nem akarja a háború eszkalálódását.

Mi semmi esetre sem állunk háborúban Oroszországgal és a népével

– fogalmazott. Elmondta, hogy pénteken az ukrán elnökkel egy új együttműködést kötnek a vadászgépek átadásáról, de nem pontosította, hány Mirage-ról van szó.

Az Ukrajnába esetlegesen küldendő katonai kiképzők kérdésével kapcsolatban Emmanuel Macron úgy vélte, hogy nem lehet tabu ebben a témában.

Ukrajna szuverén. Nem arról van szó, hogy a harci övezetbe megyünk kiképzésre, de amikor Ukrajna kihívással néz szembe, akkor válaszolnunk kell, ahogy eddig is tettük minden alkalommal

– hangsúlyozta a francia elnök. Emmanuel Macron megerősítette: beleegyezését adta ahhoz, hogy Ukrajna csapást mérjen Oroszországra azokról a területekről, ahonnan a rakétákat kilövik.

A francia elnök szerint béke csak akkor lesz, ha Ukrajna képes ellenállni.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/06/07/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-70/#franciaorszag-vadaszrepuloket-szallit-ukrajnanak

Részvény: