Folyamatosan drágulnak a magyar termőföldek

A korábbi évekhez hasonló mértékben, 11 százalékkal emelkedett 2022-ben a termőföld hektáronkénti átlagára, és ezzel átlépte a 2 millió forintos lélektani határt.

A termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2022-ben 2,186 millió forintig emelkedett, az előző év 1,969 millió forintról – összegezte éves földpiaci elemzésének következtetéseit az Agrotax Kft.

A szántók átlagára 2,33 millió forintra nőtt, ami 11,1 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A szántók haszonbérleti díja tavaly átlagosan 86 564 forint volt.

Csökkenő méretek és kevesebb eladás
A termőföldek piaci forgalma az előző évhez képest 27 százalékkal esett vissza, és mintegy 25 százalékkal csökkent az értékesített földterületek átlagos mérete is.

Sáhó László, az Agrotax Kft. ügyvezetője a forgalom visszaesését azzal magyarázta, hogy a földforgalom részben áthelyeződött az osztatlan közös tulajdonú földek megosztására, ezzel is egyre szűkül a kínálat és tovább emelkednek a már magas földárak.

A legmagasabb átlagár, hektáronként 2,8 millió forint továbbra is Közép-Magyarországon volt, de 2 millió forint feletti átlagárak jellemezték az Alföldet, valamint a Közép-Dunántúlt is.
A legalacsonyabb, hektáronként 1,683 millió forint Észak-Magyarországon alakult ki.
A tranzakciók 68,2 százaléka, 14 ezer hektár szántóterületre vonatkozott. A második legnagyobb forgalma – mind nagyságban, mind tranzakciószámban – az erdőnek volt, és ezt követte a gyep-rét-legelő, majd a gyümölcsösök és szőlők.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/dragulas-foldarak-foldpiac-termofold-gyumolcs-szolo-aremelkedes-szantofold.767872.html

Részvény: