Földre vitte az orosz bankszektort a háború

Oroszország bankszektora 1,5 billió rubel (24,8 milliárd dollár) veszteséget szenvedett el 2022 első félévében – közölte pénteken a központi bank egyik vezető tisztviselője.

Ez az első alkalom, hogy a jegybank pénzügyi eredményeket közölt Moszkva februári ukrajnai inváziója óta – írja a moscow Times.

“A veszteséges bankok 1,9 billió rubelt veszítettek, a nyereséges bankok pedig 400 milliárd rubelt kerestek” – mondta Dmitrij Tulin, a jegybank első elnökhelyettese az RBC hírportálnak adott interjúban.

“Így 1,5 billió rubel összveszteséget kapunk” – mondta Tulin.

A Központi Bank a háború kitörése után leállította a bankszektorra vonatkozó számadatok közzétételét, és megtiltotta a hitelezőknek a rendszeres eredményjelentések közzétételét, mivel a nyugati kormányok befagyasztották Oroszország külföldi pénzügyi eszközeit, és szankciókat léptettek életbe az orosz bankok ellen.

Az orosz bankszektor vesztesége az első hét év óta – jelentette az RBC.

Tulin szerint az orosz bankok negyede veszteséget könyvelt el január és június között, míg háromnegyede nyereséges maradt.

Tulin szerint az első félévi veszteségek kétharmada, azaz 1 billió rubel 2022-ben a devizaműveletekhez kapcsolódott.

“Elmondhatjuk, hogy eddig kevés veszteséggel gazdálkodtunk” – mondta az RBC-nek, megjegyezve, hogy az orosz bankok még mindig 7 billió rubel (116 milliárd dollár) tartalékkal rendelkeznek.

“Ennek a tőketartaléknak egy kisebb részét használták fel a veszteségek következtében. Ez nem a legdrágább ár a szankciók által a bankrendszerünkre mért erős csapás következményeinek leküzdéséért” – mondta Tulin.

A bankár előrejelzése szerint az orosz bankszektor legfeljebb 1,5 billió rubel veszteséggel zárja a 2022-es évet.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oroszorszag-bank-veszteseg-eredmeny.759107.html

#orosz_szankciók #háború #bank #eredmény

Részvény: