Fityiszt mutatnak a királyváltásnak az ausztrálok és a kanadaiak

Kanadában és Ausztráliában nem kötelezik a törvények az államot arra, hogy az uralkodó változásával egyidejűleg nekilásson a bankjegyek és az érmék lecserélésének. Ezért nem tervezik kivonni a II. Erzsébet portrájával díszített bankjegyeiket.

Több milliárd bankjegy és érme kering a világban II. Erzsébet arcképével, amelyet le kellene cserélni, ám ez nem látszik könnyű feladatnak – derül ki a CNN Business cikkéből. Ráadásul számos olyan pénznemen is megjelent a képmása, amelyet a valaha a brit birodalomhoz tartozó országok bocsátottak ki.

A királynő 1953-as trónra lépése óta az Egyesült Királyságban öt különböző portréváltozatot használtak, majd 1960-tól jelent meg a bankjegyeken is II. Erzsébet arcképe. Csak az Egyesült Királyságban 4,7 millió bankjegy forog összesen 82 milliárd font értékben – derül ki a BoE adataiból. Érméből 29 milliárd van forgalomban – tájékoztatott a Royal Mint, a brit királyi pénzverde. 

Volt már rá példa

A visszavonás, a csere nehézségeire nemrégen, 2017-ben volt példa, amikor megjelent az új, 12 oldalú sokszög formájú egyfontos, amelynek le kellett váltania a hagyományos, kör keresztmetszetű egyfontosokat. Hosszú ideig párhuzamosan volt forgalomban mindkettő.

A királyi pénzverde arról is értesítette a népet, hogy a királynő képmását tartalmazó érméket továbbra gyártják, amíg az elhunyt iránti tiszteletből szükségét látják. Az ezzel kapcsolatos érdeklődés olyan erős volt, hogy II. Erzsébet halálhírére olyan sokan próbáltak belépni a Royal Mint internetes portáljára, hogy virtuális sorban állás alakult ki.

Kandadában a 20 kanadai dolláros bankjegy őrzi a királynő portréját, mégpedig még évekig, mert az ottani törvények nem szorítják rá ennek cseréjére a jegybankot az uralkodó változásával egyidejűleg. Ausztráliban az öt ausztrál dollárossal ugyanez a helyzet.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/fityiszt-mutatnak-a-kiralyvaltasnak-az-ausztralok-es-a-kanadaiak.759601.html

#egyesült_királyság #nagy-britannia #király #változás #bankjegy

Részvény: