„Finnországnak nincs mondanivalója a magyar parlament küldöttségének”

A finn külügyi bizottság alelnöke szerint a Fidesz és Orbán Viktor küldöttsége érkezik hozzájuk, nem pedig a magyar parlamenté.

A magyar parlament küldöttsége jövő hét szerdán érkezik Finnországba, hogy megvitassa az országok kapcsolatait, valamint Finnország és Svédország NATO-tagságának ratifikációját érintő kérdéseket. Ennek kapcsán ír arról a finn Demokraatti híroldal, hogy a magyar kormánypárt szerint Finnország és különösen Svédország rendszeresen hazugságokat terjeszt Magyarországról, leginkább a jogállamiság betartásáról és az emiatt befagyasztott uniós támogatásokról. Ezért is érkezik a magyar küldöttség hamarosan Finnországba.

A finn országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja a magyar parlamenti küldöttség látogatását a Fidesz és Orbán Viktor küldöttjeinek, nem pedig parlamenti delegációnak tartja. Szerinte a látogatásnak magyar belpolitikai célok állnak a hátterében.

Finnországnak nincs miről tárgyalnia a küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia”

– mondja Erkki Tuomioja. Szerinte a magyar politikai retorikát erősen befolyásolja a sértettség és a bocsánatkérés.

Magyarországon kívül eddig csak Törökország nem ratifikálta Finnország és Svédország NATO-tagságát. Tuomioja nem hiszi, hogy a két ország kölcsönösen koordinálná a tagság ratifikálásának menetét, de ezt sem tartja lehetetlennek. Azt sem hiszi, hogy Magyarország a delegáció látogatása során megpróbálná befolyásolni az ország befagyasztott uniós forrásainak felszabadítását.

Matti Vanhanen, az Országgyűlés elnöke, aki szerdán találkozik a magyar delegációval, egyetértett ezzel. „Nem látok összefüggést a NATO-folyamat és Magyarország uniós forrásainak befagyasztása között. Ezek teljesen eltérő szervezetek, az EU-ban a Bizottság felügyeli a munkát’ – jelentette ki Vanhanen.

Heino Nyyssönen, Magyarországgal foglalkozó kutató szerint a Magyarország által Finnországba küldött delegációt inkább megfélemlítésnek szánják. „Magyarország politikai retorikájában erősen benne van a sértődés és a bocsánatkérés. Sok európai ország véleménye Magyarországról erősen eltér attól, ahogy a Fidesz látja a dolgokat” – mondta Nyyssönen az Yle-nek.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230305_NATOcsatlakozas_Finnorszag_magyar_kuldottseg

Részvény: