Finnországba nem megy több orosz fölgáz vezetéken

Felbontotta a vezetékes földgázszállítási szerződését az orosz Gazprommal a Gasum finn energiaipari vállalat, amely nem volt hajlandó rubelben fizetni euró helyett.

2022 novemberében a bíróság ítélete szerint a Gasum nem köteles rubelben fizetni a gázért, hiszen nem erről szerződtek korábban az orosz féllel – viszont elrendelték, hogy a finnek folytassák a tárgyalásokat a Gazprommal az ügy rendezése érdekében – adta hírül a finn cég.

2022 novemberében a választottbíróság ítéletet hozott az ügyben, amely szerint a Gasum nem volt köteles rubelben fizetni. Arra is utasította azonban a Gasumot és a Gazprom Exportot, hogy folytassák kétoldalú szerződéses tárgyalásaikat a helyzet megoldása érdekében.

Drágább lehetett az orosz gáz, mint a máshonnan érkező
A magyar importon belül is láthatóan drágább az orosz eredetű földgáz a más forrásból származónál – írja cikkében a G7.
Miután a felek a bíróság által meghatározott határidőn belül nem tudták rendezni a helyzetet, ezért a Gasum 2023. május 22-én felmondta a Gazprom Exporttal kötött hosszú távú földgázszállítási szerződést.

A Gazprom egyébként 2022 májusa óta nem szállított vezetékes földgázszállítást a Gasumnak, és ez a döntés nem érinti a hosszú távú LNG-szállítási szerződéseket.

Finnországban távfűtött lakásokban él a népesség majdnem 50 százaléka, vezetékes gáz gyakorlatilag nem létezik, így a gázfüggőségük is sokkal alacsonyabb, mint például a magyar lakosságnak.

Tovább esik a gázár, mindenki Európának akar eladni
Hétfőn bőven 30 euró alá esett a megawattonkénti gázár az európai piacon, immár az orosz konfliktus előtti tartományon belül. Egy elemző hiányt említ, de azt más kontinens exportőrei boldogan betömik, többszörösen is.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/finnorszag-gazprom-vezetek-birosag.771608.html

Részvény: