Ficót és Orbánt Európa “trójai falovainak” tartják, akik Ukrajna NATO-csatlakozásának blokkolásával támogatják Putyin tervét a civilizált Nyugat megosztására és gyengítésére

Pozsony és Budapest hivatalos álláspontja tudatosan megfelel Putyin azon stratégiájának, amely a civilizált Nyugat kettészakadását és gyengítését célozza. Ezek Oroszországhoz nem közvetlen közelségben elhelyezkedő országok sebezhetőnek tartják magukat egy esetleges fenyegetéssel szemben, és helyzetük is ezt a logikát tükrözi.

Orbán Viktor magyar és Robert Ficó szlovák miniszterelnök az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segélyekről hasonlóan vélekedik. Orbán január 16-án Budapesten Ficóval folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan ellenzi, hogy Ukrajnának négy év alatt 50 milliárd eurót juttassanak közvetlenül az uniós költségvetésből – amiben a maradék 26 uniós ország vezetői is megállapodtak decemberben.

Orbán és Ficó véleménye az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldásáról nagyon hasonlónak tűnik. A magyar miniszterelnök többször is kijelentette, hogy az Oroszország-Ukrajna háborúnak nincsenek nyertesei, csak vesztesei, és azt javasolta Ukrajnának, hogy tárgyalásos úton oldja meg az Oroszországgal fennálló konfliktust, a Nyugatnak pedig csökkentse Ukrajna támogatását.

Hasonló véleményt fogalmaz meg Szlovákia új miniszterelnöke is. Kijelenti: A világ összes fegyverét és pénzét oda tudjuk küldeni, de Oroszországot katonailag mégsem sikerül legyőzni. A fordulópont 2023-2024-ben jön el, és látni fogjuk, hogy az Orosz Föderáció diktálni fogja ennek a konfliktusnak a rendezésének feltételeit” – hangsúlyozta Ficó az Orbánnal való találkozó előtt.

A szlovák kormányfő, Robert Ficó kijelentette, hogy országa blokkolja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz, és nem fogja Ukrajnát állami szinten fegyverrel ellátni. Ez a demarche nem szolgálja Európa érdekeit, tekintettel az Orosz Föderáció növekvő fenyegetésére.

Oroszország célja, hogy meggyengítse Európát nemzetek feletti intézményeinek lerombolásával. Putyin zsarolást és olyan vezetők befolyásolását használja, mint Orbán és Ficó, hogy elősegítse az ukránellenes légkört Európában, és aláássák Ukrajna támogatását.

A washingtoni NATO-csúcs előtt Ukrajnának pozitív jelzésekre van szüksége. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sokszor kijelentette, hogy Ukrajna legitim jelölt a szövetséghez más országokkal együtt. A Putyin által kezdeményezett konfliktus arra készteti a NATO-t, hogy bővítse az új tagok felvételének módjait, az ukrán fegyveres erők pedig jelentősen megerősítik a Szövetség védelmi képességeit.

Részvény: