Ferenc pápa és Orbán Viktor azonos nézőpontot képvisel, vélekednek a magyarok

A közvélemény szerint Ferenc pápa és Orbán Viktor a béke, Joe Biden és Vlagyimir Putyin pedig a háború pártján áll. A Nézőpont Intézet arra a kérdésre kereste a választ, hogy a magyar népesség szerint a legismertebb vezetők közül az orosz-ukrán háborúban kik állnak a béke, és kik állnak a háború pártján.

A legismertebb vezetők közül Ferenc pápát (92 százalék) és Orbán Viktort (72 százalék) tartják a legnagyobb arányban békepártinak a magyarok – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A többség egyértelműen háborúpártinak tartja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (53 százalék), Joe Biden amerikai elnököt (58 százalék) és Vlagyimir Putyin orosz elnököt (68 százalék).

Az orosz-ukrán háború egy évnyi ukrajnai és gazdasági pusztítását követően továbbra sem került látótávolságba a fegyverszünet vagy a béke kérdése.

Miután az Európai Unió szüntelenül fegyvereket vásárol és szállít, és készíti elő a tizenegyedik szankciós csomagot, a kutatóintézet szerint fontos kérdés, hogy a nemzetközi szereplők a béke vagy a háború irányába tesznek lépéseket.

Újabb szankciók Oroszország ellen, személyesen megjelenő Zelenszkij – sűrű G7-csúcstalálkozó rajtolt
Az Egyesült Királyság újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen, az orosz gyémántkereskedelem megszorongatásában pedig partner lehet a többi G7-ország is. Az ukrán érdekeket a hirosimai csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij elnök személyesen is képviselheti vasárnap. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pedig arról tájékoztatja kollégáit, hogy Róma lazítani szeretne kínai kapcsolatain a jövőben.

Hogyan ítélik meg a magyarok a vezetők állásfoglalását?
Az utóbbi időszakban kevés, a béke nevében történő nemzetközi felszólalás történt. Ellenben Ferenc pápa magyarországi látogatása során többször is felszólított az ukrajnai béke érdekében szükséges „kreatív erőfeszítésekre”.

A Szentatya a legbékepártibb (92 százalék), és szinte senki nem gondolja (1 százalék), hogy a háború pártján állna.

Ferenc pápa szerint elment az esze a háborút fegyverekkel támogatóknak
Ferenc pápa közölte, hogy fegyverek helyett a józan ész kellene legyen az országok közötti kapcsolatok rendezőelve.

Az ellenzék szerint sem háborúpárti a miniszterelnök
Rajta kívül csak a magyar kormányfőről gondolja a magyarok többsége, hogy a békét szeretné előmozdítani (72 százalék), s mindössze ötöd annyian vélekednek ezzel ellenkezőleg (14 százalék).

Orbán Viktor békepártiságáról nemcsak a kormánypártiak (94 százalék), de még az ellenzékiek többsége (50 százalék) is meg van győződve.

A Fidesz-szavazók körében szinte senki (1 százalék) nem gondolja, hogy ne a békét támogatná, míg a baloldaliak kevesebb mint egyharmada tudja ezt elképzelni (30 százalék).

Kép: Nézőpont Intézet
Megosztják a magyar közvéleményt az uniós vezetők
Az Európai Unió két legnagyobb tagállamának vezetőinek megítélése megosztóbb.

A decemberben békekonferenciát tartó Emmanuel Macron francia elnökről többen feltételezik (46 százalék), hogy a békét szeretné előmozdítani, mint akik szerint valójában a háború pártján áll (35 százalék).
A kezdeti vonakodása után Ukrajnának egyre több fegyvert biztosító Németország vezetőjéről, Olaf Scholz kancellárról azonban már többen gondolják úgy, hogy a háború pártján áll (35 százalék), mint hogy fegyvernyugvást szeretne (33 százalék).
Mit gondolunk a legbefolyásosabb vezetőkről?
A háború sorsát illetően a legnagyobb befolyással rendelkező nemzetközi szereplők megítélése egyértelműen háborúpárti.

A harcok folytatásában érdekelt a magyarok többsége szerint

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (68 százalék),
Joe Biden amerikai elnök (58 százalék)
és Vlagyimir Putyin orosz elnök (68 százalék) is.
Kisebbségben vannak azok, akik szerint a békére törekedne a támogatásokat fenyegetően követelő Ukrajna (30 százalék), a legnagyobb fegyverszállítónak számító Amerikai Egyesült Államok (23 százalék), vagy pedig a háborút kirobbantó Oroszország (16 százalék) első számú vezetője.

Forrás:https://www.napi.hu/belfold/kozvelemeny-kutatas-orban-viktor-haboru-ukrajna.771579.html

Részvény: