Ferenc pápa a papi cölibátus eltörléséről beszélt

Ferenc pápa elképzelhetőnek tartja a papi cölibátus eltörlését. A katolikus egyházfő erről az argentin Infobae hírportálnak adott interjújában beszélt.

A katolikus egyházfő a beszélgetésben emlékeztetett arra: a keleti katolikus egyházakban engedélyezett, hogy egy pap nős legyen. „Nincs ebben ellentmondás” – jelentette ki a 86 éves Ferenc pápa.

Az Infobae azon kérdésére, hogy a cölibátus visszavonható-e, Ferenc pápa igennel felelt.

Kijelentette, hogy a nőtlenség a nyugati egyházban ideiglenes, átmeneti előírásnak számít, szemben például az örökre szóló papi hivatással.

Mindazonáltal Ferenc pápa kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy több férfi szentelné életét a papi hivatásnak, ha engedélyeznék számukra a házasságot.

A katolikus egyházfő beszélt a melegek helyzetéről is. Kijelentette, hogy Isten, amint az evangélium hirdeti is, mindenkit szívesen lát egyházában, így a melegeket is.

Kihirdették, mi lesz Ferenc pápa budapesti látogatásának csúcspontja
Ferenc pápa április 30-án, vasárnapi szentmisét celebrál a budapesti Kossuth téren – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Bővebben>>>
Katolikus egyházi áldást kaphatnak Németországban az azonos nemű párok
A német katolikus egyház megújításán dolgozó – püspökökből és a katolikus közösség világi képviselőiből álló – testület megszavazta pénteken, hogy 2026 márciusától az azonos nemű párok is részesülhessenek hivatalos egyházi áldásban Németországban.

Németországban 2019-ben indult kezdeményezés arra, hogy reformokat dolgozzanak ki a katolikus egyház megújítására.

A reformfolyamat egyik fontos pontja a homoszexuális párok megáldásának engedélyezése, amelynek bevezetését a testület a pénteki szavazás nyomán javasolni fogja a német katolikus egyháznak.

Az elképzelés szerint a következő három évben a püspökök részvételével kidolgoznák az áldást lehetővé tevő liturgiát.

Forrás:(via MTI)

Részvény: