Felrobbantották egy háborúpárti orosz író autóját

Pokolgépes robbantásban autójában megsebesült szombaton Zahar Prilepin orosz író, a sofőrje pedig meghalt – idézi a TASZSZ orosz hírügynökség értesülését az MTI. A merénylet tényét megerősítette az orosz belügyminisztérium is. A közlések szerint az önmagát hazafiasként pozicionáló írók csoportjához tartozó Prilepin ellen Nyizsnyij Novgorodban, Moszkvától 400 kilométerre keletre követtek el merényletet. A mentőszolgálat beszámolója szerint a robbanószerkezetet Prilepin autójának aljára erősítették. A jármű a robbanáskor a levegőbe repült. A 47 éves író súlyosan megsebesült, de eszméleténél van.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-bejegyzésben reagált a robbantásra, és közölte, a történtekért a nyugati országokat – köztük az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát – terheli a felelősség.

Washington és a NATO egy újabb terrorista sejtet táplál – a kijevi rezsimet

– fogalmazott a szóvivő.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának támogatása miatt Prilepin 2022 februárja óta szerepel az EU szankciós listáján. A fegyveres konfliktus kezdete óta több háborúpárti orosz közéleti személyiség ellen is merényletet követtek el. Augusztusban a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán, míg egy hónappal ezelőtt egy szentpétervári kávézóban történt robbanás, ahol 32 ember megsebesült, és életét vesztette Vladlen Tatarszkij orosz haditudósító és blogger. Forrás:(MTI)

Részvény: