Felmondja a német állami gázszállító a Gazprommal kötött szerződését, miután az oroszok elzárták a gázcsapot

Ugyan a szerződés elvileg 2030 közepéig élt volna, ám egy stockholmi bíróság végzése felhatalmazta az Unipert erre a lépésre, sőt, még kártérítést is megítélt a német vállalatnak, bár a Gazprom azt aligha fogja kifizetni.

Az Uniper német energiakonszern szerdán bejelentette, hogy felmondja a Gazprom orosz gázipari cég exporttal foglalkozó vállalatával, a Gazprom Exporttal kötött hosszú távú gázszerződéseket, amelyeket az orosz fél 2022 közepe óta nem teljesít.

A szerződések felmondását a cég szerint lehetővé teszi a két cég közötti vitában június 7-én született választott bírósági döntés, amelyben a stockholmi választott bíróság erre feljogosította. A testület egyben több mint 13 milliárd eurós kártérítést ítélt meg számára azért a veszteségért, amit a Gazprom Export okozott számára azáltal, hogy 2022 közepe óta nem szállított földgázt.

A két társaság közötti hosszú távú gázszállítási megállapodások eredetileg 2030 közepéig szóltak.
Elemzők nem sok esélyt látnak arra, hogy a Gazprom Export fizetne, de ha bármennyit mégis, akkor az összeg a német szövetségi költségvetést gyarapítaná, miután az Uniper 99 százaléka állami tulajdonban van.

Az Uniper 2022-ben került a német állam tulajdonába, miután Oroszország az uniós szankciókra válaszul leállította a gázszállítást a Németországba. A cég megmentésére több tízmilliárd eurót költött a német állam, így biztosítva azt, hogy fedezhető legyen a veszteség, amit az okozott, hogy az Uniper jelentős – a gázszerződésre alapozott – határidős szállítási szerződéssel rendelkezett.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240612_uniper-gazprom-szerzodes-felmondasa-karterites

Részvény: