Felmentését kérte Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, Caputovának lépnie kell

Felmentését kérte vasárnap Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap közölte, hogy felmentését kérte az elnöktől, miután miniszterek lemondása meggyengítette a szeptemberi választások előtt ügyvivő kabinetjét.

Heger még vasárnap találkozik Zuzana Caputová köztársasági elnökkel, akinek jogában áll új ügyvezető miniszterelnököt kinevezni, írja a Reuters.

Heger az ellenzék felszólításával szembesült, hogy a szeptemberben tartandó előrehozott választásokig egy technokrata kormány vezesse a közép-európai országot.

Úgy döntöttem, hogy kérem az elnököt, hogy vonja meg a hatalmamat, annak érdekében, hogy egy technokrata kormánnyal megpróbálja stabilan és békésen demokratikus parlamenti választásokhoz vezetni Szlovákiát
– mondta egy televíziós sajtótájékoztatón.

A kormánykoalíció tavaly szeptemberben vesztette el többségét, amikor a liberális SaS párt kilépett, és később azzal vádolta a kormányt, hogy nem tesz eleget az emberek megsegítésére az energiaköltségek miatt, amelyek tavaly európai rekordot döntöttek.

Más európai államokhoz hasonlóan Szlovákia is kifizetéseket nyújtott a háztartásoknak és a vállalatoknak, hogy enyhítse a magas energiaköltségek és a szélesebb körű infláció hatásait.

Történelmi pillanat: magyar lehet Szlovákia miniszterelnöke

Könnyen lehet, hogy húsvét után nagy változások lesznek a szlovák belpolitikában: ha Zuzana Čaputová államfő napokon belül visszahívja Eduard Heger megbízott kormányát. Az sem kizárt, hogy magyar kormányfője lesz az országnak, a mostani jegybank-alelnök személyében.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/szlovakia-politika-zuzana-caputova-pozsony-eduard-heger.770935.html

Részvény: