Felforrósodott a talaj a Kreml kritikusainak talpa alatt

Az oroszországi kormányzati politika megkérdőjelezése mindig is kockázatos volt, de az utóbbi években egyre lehetetlenebbé vált, és politikai elemzők szerint most rendkívül veszélyes aktívan ellenvéleménnyel kiállni a nyilvánosság elé a Kremllel és Vlagyimir Putyin orosz elnök intézkedéseivel szemben.

„Politikusnak lenni, és nyíltan ellenezni a háborút és Putyin uralmát Oroszországban szinte lehetetlen” – mondta Anton Barbasin orosz politikai elemző, a Riddle Russia online folyóirat szerkesztőségi igazgatója a CNBC-nek.

Az összes ellenzéki politikai vezető vagy börtönben van, korlátozó intézkedések sújtják, vagy az országon kívül tartózkodik. Nem mondanám, hogy az ellenzék halott, mert az ellenzék teljesen illegális
– állította az orosz elemző.

Gyanús körülmények között tűnnek el
Az ellenzéki politikai szereplők elnyomása Oroszországban nem újdonság. Az elmúlt két évtizedben számos, a Kremlt és Putyint kritizáló magasrangú orosz üzletembert és ellenzéki politikust letartóztattak, eltüntettek vagy bebörtönöztek.

Egyesek azzal vádolják az orosz államot, hogy az életükre törtek, míg mások gyanús körülmények között haltak meg. A Kreml többször is tagadta, hogy bármi köze lenne az ilyen esetekhez.

Az ellenzéki politikusok üldöztetése 2020-ban keltette fel a világ figyelmét, amikor Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. 2020 augusztusában, egy szibériai út során, nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel követtek el támadást ellene.

A Kreml tagadta, hogy bármi köze lenne a mérgezéshez, Navalnij pedig túlélte, de nem sokkal azután, hogy a németországi életmentő gyógykezelése után 2021 januárban visszatért Moszkvába, letartóztatták,

majd egy korábbi, felfüggesztett szabadságvesztés-büntetése letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene.

Újabb eljárás indult a túlélő bebörtönzött politikus ellen
Terrorizmus címén új eljárás indult Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen – ezt maga az érintett jelentette be szerdán a moszkvai Baszmannij kerület bíróságának tárgyalásán.

Abszurd vádakat emeltek ellenem, amelyek alapján 30 évi börtönbüntetés fenyeget. Vigyukov nyomozó tegnap azt mondta, hogy ettől az ügytől (amelyet szélsőséges szervezet alapítása címén indítottak) elkülönítettek egy terroristaügyet arról, hogy miközben börtönben ülök, terrortámadásokat követek el. Ezt az ügyet külön katonai bíróság fogja tárgyalni
– mondta Navalnij, aki a Meduza ellenzéki portál helyszíni jelentése szerint videokapcsolaton keresztül szólalt fel a bíróságon.

„Ebben az ügyben 30 év vár rám, a következőben pedig nyilvánvalóan életfogytiglan” – tette hozzá.

A bíróság szerdán tárgyalta a nyomozók indítványát, hogy korlátozzák azt az időt, amelyet Navalnij az ellene szélsőségesség címén indított eljárás 196 kötetre rúgó anyagának megismerésére fordíthat. A bíróság zárt tárgyalást rendelt el az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) kezdeményezésére.

Hamarosan újabb gigaper indul Navalnij ellen
Az orosz Nyomozó Bizottság a terrorizmus elősegítésével, szélsőséges tevékenységek finanszírozásával és a nácizmus rehabilitálásával vádolja az ismert ellenzéki közszereplőt, Alekszej Navalnijt, aki akár 35 évet is kaphat.

Több tucat embert köröznek csak Navalnij ügyében
A tárgyaláson az SZK képviselője bejelentette, hogy 11 ember ellen adtak ki körözést a Navalnij ellen szélsőséges szervezet létrehozása címén indított eljárás keretében.

Navalnij jelenleg kilencéves szabadságvesztését tölti, amelyet csalás és a bíróság megsértése miatt szabtak ki rá 2021-ben. Az ellenzéki politikus jogi képviselője, Vagyim Kobzev ügyvéd tavaly októberben közölte, hogy ügyfelét szélsőségességgel, terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával vádolták meg.

Az orosz Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálat Navalnijt, Ljubov Szobolt és a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) több más munkatársát felvette januárban a terroristák és szélsőségesek listájára.

  1. júniusban bíróság tiltotta be Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/oroszorszag-kreml-ellenzek-putyin-haboru.770569.html

Részvény: